Državni zavod za statistiku objavio je prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u drugom kvartalu 2017. porastao 2,8 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Rast 11 kvartala zaredom

To je već 11. tromjesečje zaredom kako BDP raste, i to brže nego u prethodnom, kada je gospodarstvo ojačalo 2,5 posto.

Prema sezonski prilagođenim podacima, BDP je u drugom tromjesečju ojačao za 0,8 posto u odnosu na prethodni kvartal, dok je u odnosu na drugo lanjsko tromjesečje porastao za 3,4 posto. Gospodarstvo EU-a poraslo je pak istodobno za samo 0,6 posto na kvartalnoj i 2,3 posto na godišnjoj razini.

Pozitivni efekti porezne reforme

Ministar financija dr. sc. Zdravko Marić ocijenio je da je ostvareni rast dobar pokazatelj i da očekuje nastavak pozitivnih trendova i u trećem tromjesečju, poglavito zbog turističke sezone:

- Hrvatska u drugom ovogodišnjem tromjesečju bilježi više stope rasta od većine zemalja EU-a, što je također odličan pokazatelj. Posebno raduje da su nam najveći pozitivni doprinos BDP-u dale domaća potrošnja, koja je porasla za 3,8 posto, i investicije - koje rastu su već osmi kvartal zaredom. Tu se nesumnjivo vide i pozitivni efekti porezne reforme. Zahvaljujući njoj, već ove godine postiglo se porezno rasterećenje od dvije milijarde kuna, poglavito u području dohotka i dobiti.

Smanjivanje deficita unatoč Agrokoru

U trećem tromjesečju, nakon turističke sezone, imat ćemo još bolje brojke ispred sebe, što je na tragu Vladine projekcije rasta od 3,2 posto za čitavu 2017. godinu - zaključio je Marić - i to unatoč krize u Agrokoru:

- Proračun se puni sukladno planu. Njegova prihodna strana treba biti iskorištena za daljnje smanjivanje deficita i javnog duga, a nadamo se da će u tijeku našeg mandata biti prostora i za novi val poreznog rasterećenja.