Ministar obrazovanja Željko Jovanović zaobišao je javnu raspravu, ali i prekršio hrvatski Ustav po kojemu roditelji slobodno odgajaju svoju djecu u skladu sa svojim svjetonazorom, izjavio je saborski zastupnik Ante Babić na HDZ-ovoj konferenciji za novinare "Zdravstveni odgoj - ideološko nasilje nad odgojno-obrazovnim sustavom".
Ako ministar nastavi inzistirati na provođenju modula 4 toga odgoja, koji se odnosi na spolnu i rodnu orijentaciju, Babić kaže da su u HDZ-u i za to da se to pitanje stavi na referendum.
Član Povjerenstva zagrebačkog HDZ-a Ivan Ćelić također je upozorio da se nastavom o spolnosti nameće svjetonazor, drukčiji od onog koji ima većina roditelja u Hrvatskoj.
"Nametanje djeci jednog vrijednosnog sustava predstavlja svojevrsno ideološko nasilje", ustvrdio je Čelić te dodao kako je sporno i to što je "program zdravstvenog odgoja uveden navrat-nanos bez udžbenika i priručnika".
Prenoseći, kako je rekao, promišljanja prosvjetnih djelatnika i roditelja, potpredsjednik HDZ-a Damir Jelić zauzeo se mogućnost alternativnih programa u području spolnosti i rodne orijentacije, u čijem bi osmišljavanju, kaže, mogli sudjelovati i roditelji.
"Nemoguće je da ostane samo ovaj program, moraju se ponuditi i druga rješenja", rekao je Jelić, poručivši da su potpuno otvoreni za dijalog "koji očito izostaje u ovom tvrdom sustavu".