Predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković danas se, odgovarajući na pitanja novinara, osvrnuo na niz aktualnih društveno-političkih tema.

Prenosimo njegove ključne poruke:

O NABAVI BORBENIH ZRAKOPLOVA

Prvo ćemo vidjeti što imaju reći predstavnici izraelskog Ministarstva obrane, koji sutra dolaze u Zagreb, a nakon toga ćemo donijeti odgovarajuće odluke. Hrvatska je odabrala avione F-16 Barak između četiri ponude - od kojih je izraelska bila najbolja. Ako izraelska strana nije u stanju ispuniti ono što je obećala, Hrvatska će poništiti odluku o odabiru. Pravno je stvar jasna, a nikakva šteta nije nastala jer kupoprodajni ugovor nije potpisan.

Imamo sve konce u svojim rukama - što se tiče naših odluka. A odnos između Izraela i SAD-a, to je nešto drugo. Na sutrašnjem sastanku želim jasno doznati zbog čega je nešto što je bilo u redu prije godinu dana, kada smo slali posebna izaslanstva u Izrael i SAD, dovedeno u pitanje desetak mjeseci poslije.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/nasa-izaslanstva-vratila-su-se-pocetkom-2018-i-iz-sad-i-iz-izraela-s-izvjescima-da

Cijeli je proces bio transparentan, više puta smo sve provjeravali i na osnovu potvrđenog donijeli odluku. Ove informacije koje su se pojavile u zadnje vrijeme tada nisu bile poznate. Zadržavanje sposobnosti ratnog zrakoplovstva i dalje je naše strateško opredjeljenje, u skladu s onim što se može financijski priuštiti.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/spinovi-i-neistine-o-non-paperu-samo-me-dodatno-motiviraju-da-nastavim-svoj-posao

O STABILNOSTI VLADAJUĆE VEĆINE

Imamo stabilnu parlamentarnu većinu - donijeli smo uvjerljivo proračun, donijeli smo sve reforme i zakone koje smo i planirali na dobrobit Hrvatske! Sudjelovanje Bandićeve stranke u Vladi nikada nije bilo tema, što je i on sam rekao. Stoga na sastanku koalicije nećemo razgovarati o tome, nego o pripremi sjednice Hrvatskog sabora, Aktualnom prijepodnevu i ostalim temama.

O IVANU ĐAKIĆU

Vlada i HDZ najoštrije su osudili krajnje neprimjerenu objavu Ivana Đakića, a mjerodavne institucije su pokrenule odgovarajuće postupke. Također, on je istupio iz stranke. I osobno osuđujem, kao predsjednik Vlade i stranke, njegovu objavu, koja je, mislim, kažnjiva i prema sadašnjim zakonima.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/hdz-najostrije-osuduje-objavu-ivana-dakica-na-drustvenim-mrezama

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/ispricavam-se-zbog-sramotne-objave-svog-sina-i-najostrije-je-osudujem