Danas, dana 12. veljače o.g. održana je 23. sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba koja je nakon usvojenog dnevnog reda započela  aktualnim satom.

Andrija Mikulić, predsjednik zagrebačke organizacije HDZ-a i potpredsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba upozorio je kako brojni građani Grada Zagreba ovih dana zaprimaju račune za odvoz otpada retrogradno odnosno za period prije podnošenja zahtjeva za legalizaciju stambenih objekata. Također, prilikom izračuna naknade gospodarenja komunalnim otpadom Zagrebački holding, Podružnica Čistoća obračunavaju otpad po m2 zadužene površine prostora. Međutim, prema Naputku o načinu izračuna naknade gospodarenja komunalnim otpadom koju je donijelo Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva (NN 129/11) propisuje se način rada tijela Grada Zagreba u vezi s izračunom naknade za gospodarenje komunalnim otpadom koju su dužni plaćati obveznici naknade za javne usluge gospodarenja komunalnim otpadom na području gradova. Uvidom u modele izračuna naknade gospodarenja komunalnim otpadom, te u čl. 9. navedenog Naputka razvidno je da izračun troškova gospodarenja komunalnim otpadom ne smije uključivati m2 prostora i druge nepropisane podloge za izračun tih troškova već se treba obračunavati po volumenu. Mikulić je istaknuo kako upravo zbog protuzakonitog obračuna otpada po m2, Ministarstvo gospodarstvo dostavilo je Gradu Zagrebu, Podružnici Čistoća Rješenje o izvršenju odnosno traži se hitno otklanjanje nepravilnosti glede obračuna po m2 inače će doći do podizanje optužnog prijedloga protiv Grada Zagreba, Podružnice Čistoća.

Mario Župan, predsjednik Kluba gradskih zastupnika osvrnuo se na ovih dana aktualne ŠRC Svetice. Naime, Ugovor o zakupu ŠRC Svetice skopljen je između danas protokolarnog gradonačelnika Milana Bandića i HNS-a, dana 27. veljače 2014. godine, s rokom zakupa na pet godina, pri tome ukoliko HNS kao zakupnik izvrši sva dogovorena ulaganja rok o zakupu se može produljiti. Međutim, u Natječaju za upravljanje ŠRC Sveticama ispuštena je jedna katastarska čestica na kojoj se nalazi jedan zagrebački restoran dok je u samom Elaboratu programa ŠRC Svetice obuhvaćena. Postavlja se pitanja tko je odgovoran za plaćanje 800 tisuća kuna izrade Programa ŠRC Svetice odnosno Arhitektonskog rješenja koji uključuju četiri katastarske čestice a u Ugovoru o zakupu ŠRC Svetice uključene su samo dvije katastarske čestice.

Pere Semren upitao je Danielu Franić, članicu Uprave ZGH, kako je moguće da je prošli mjesec u Gradsku Plinaru bez ikakvog javnog natječaja zaposlen Ante Dodig, poradi kojega su navodno mijenjani i anexi Ugovora dok je početkom veljače u isto gradsko trgovačko društvo zaposlena Sunčana Rupnik Blažeković, arhitektica, također bez raspisanog javnog natječaja. Je li prethodno navedeno cijena koja drži na okupu gradske zastupnike Nezavisne liste Milana Bandića.

Zoran Piličić nastavio je s otvorenim setom pitanja oko uhljebljivanja u gradska trgovačka društva. Podsjetio je na natpise u medijama o približno tristošest lažnih diploma u ZGH koje su koštale Grad,  između 80-90 milijuna kuna. Sada se ponovno aktualizira pitanje oko zaposlenika u ZGH i ostalim gradskim tijelima koji nemaju odgovarajuću stručnu spremu. Zadnji podaci spominju brojku od 1453 zaposlenika bez propisane stručne spreme. Nameće se pitanje kakva se poruka šaljem mladim ljudima koji se dugi niz godina školuju i predano rade na profesionalnom i osobnom razvoju.

Ante Plazonić upitao je voditelja podružnice Zagrebačke ceste kako je moguće da se s naslova MKA obračun za izvedene radove u tekućoj godini obračuna tek početkom slijedeće godine. Takvim nepravovremenim obračunom izvedenih radova Vijeća gradskih četvrti Grada Zagreba dovode se u nezgodne situacije, naime tijekom godine nemaju uvid u točne troškove izvedenih radova te često puta neutrošena sredstva iz plana MKA nemaju priliku niti iskoristiti. Također je upozorio voditelja Zagrebačkih cesta kako i danas, šest dana nakon obilnih snježnih oborina u Gradu Zagrebu, jednim kolničkim trakom Avenije Dubrava nije moguće prometovati.

Margareta Mađerić, podsjetila je na novi stari gradski problem, održavanje srednjoškolskog igrališta Donji grad. Naime to isto igralište koristi ukupno pet škola od kojih niti jedna nema adekvatnu školsku sportsku dvoranu također na istom igralištu nalazi se jedina atletska staza na području gradske četvrti Donji grad. Potpuno je nejasno tko je odgovoran za održavanje srednjoškolskog igrališta – je li to ZGH, Podružnica Zrinjevac ili Grad Zagreb. Upozorila je kako Vijeće gradske čevrti Donji grad nažalost nema predviđena sredstva za održavanje istoga.