Danas je održana sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba koja je uobičajeno započela  aktualnim satom. Tijekom aktualnog sata, gradski zastupnici HDZ-a upozorili su na niz nezakonitih postupanja Grada Zagreba na štetu građana.

Andrija Mikulić, predsjednik zagrebačke organizacije HDZ-a i potpredsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba upozorio je kako brojni građani Grada Zagreba zaprimaju račune od Vodoopskrbe i odvodnje Zagreb za uslugu priključka na pročistač otpadnih voda i pročišćavanje voda iako nisu niti spojeni na pročistač otpadnih voda.

- Takvo naplaćivanje je protuzakonito. U tijeku je inspekcijski nadzor radi takvog naplaćivanja usluge, isto tako tijekom nadzora utvrđeno je da je protuzakonito naplaćeno gotovo šest  milijuna kuna od građanki i građana Grada Zagreba za uslugu koju nisu niti pružili. Podsjećam da identičnu situaciju imamo i prilikom naplaćivanja usluge odvoza otpada u Zagrebu. Naime, iako sam i na prošloj sjednici Gradske skupštine upozoravao i dalje protuzakonito naplaćujete uslugu odvoza otpada po m2.  Znači, prilikom izračuna naknade gospodarenja komunalnim otpadom Zagrebački holding, Podružnica Čistoća obračunavaju otpad po m2 zadužene površine prostora. Međutim, prema Naputku o načinu izračuna naknade gospodarenja komunalnim otpadom razvidno je da izračun troškova gospodarenja komunalnim otpadom ne smije uključivati m2 prostora i druge nepropisane podloge za izračun tih troškova već se treba obračunavati po volumenu.

Mario Župan, predsjednik Kluba gradskih zastupnika osvrnuo se na novo imenovanu Upravu Zagrebačkog holdinga.

- Agencija je provela natječaj za Upravu ZGH, nova Uprava je imenovana. Puna tri tjedna Uprava ZGH radi. Postavlja se pitanje temeljem čega radi nova Uprava Zagrebačkog holdinga, dali je to Ugovor o radu ili neka vrsta menadžerskog ugovora, te tko garantira da će novoizabrana Uprava potpisati Ugovor koji im se ponudi ?!

Zoran Piličić upozorio je na nedostojno i nezakonito postupanje prema hrvatskim braniteljima.

- Zašto se ne poštiva Zakon o hrvatskim braniteljima i Zakon o najmu stanova, naime iako  hrvatski branitelji imaju pravo na zaštićenu najamninu gradskih stanova bili su prisiljeni na potpisivanje slobodno ugovorenih najmova. prije nekoliko godina Grad Zagreb darovao je 30-tak zemljišta hravtskim braniteljima za izgradnju kuća. Međutim nakon što su izgradili objekte nekretnina neko vrijeme nisu imali pravo prenijeti vlasništvo, da bi sada unatrag nekoliko mjeseci bili dužni platiti naknade i doprinose Gradu Zagrebu u iznosima od preko stotinjak tisuća kuna.

Ante Plazonić upitao je voditelja podružnice Zagrebačkih cesta kako je moguće da je u završnom Financijskom izvješću za 2014. godinu iskazaan dobit oko trideset milijuna kuna, odnosno postavlja se onda pitanje koliko je gradska komunalna tvrtka uprihodovala na slobodnom tržištu izvan proračuna Grada Zagreb.

Margareta Mađerić, podsjetila je na problem građana Zagreba koji su podnijeli zahtjev za legalizaciju svojih nespravno izgrađenih objekata.

- Građani Zagreba, sada nakon što su podnijeli zahtjeve za legalizaciju nekretnina primaju retroaktivno račune za komunalnu naknadu i odvoz smeća. Nova kvadratura je uspostavljena datumom predaje zahtjeva o legalizaciji, kako je onda moguće da primaju račune koji datiraju od 1. siječnja 2014. godine.Takvo postupanje je protuzaknito.