Na današnjoj 26. sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba na dnevnom redu nalazi se izmjena Odluke o izradi Generalnog urbanističkog plana grada Zagreba. Podsjećamo da je na jučerašnoj konferenciji za medije, Andrija Mikulić, potpredsjednik Skupštine Grada Zagreba i predsjednik zagrebačke organizacije HDZ-a, kazao kako gotovo dvije godine od početka izmjena i dopuna Generalnog urabnističkog plana (GUP), još uvijek smo na početku. GUP je jedan od najvažnijih dokumenata uz Prostorni plan za Zagreb, stoga izmjene i dopune koje određene gradske službe nisu uspjele do danas napraviti govore nam samo o (ne)sposobnosti, (ne)efikasnosti i (ne)kvaliteti nadležnih službi te zaključuje da je Prostorni plan na niskim granama.

Prije početka sjednice održan je običajeni Aktualni sat na kojemu su gradski zastupnici Hrvatske demokratske zajednice u Skupštini aktivno sudjelovali ukazajući na niz propusta u funkcioniranju gradskih službi.

Zastupnička pitanja prenosimo u cijelosti:

ĆELIĆ: Zašto Radio 101 ne plaća najam za korištenje gradskog prostora

Zagrebački radio 101 ima svoju prepoznatljivost i značaj u procesu demokratizacije iako u posljednje vrijeme uopće ne prati više društvena i politička zbivanja u Gradu Zagreba. Radio 101 koristi prostorije u vlasništvu Grada Zagreba ali imamo saznanja kako za taj isti prostor duže od tri godine, Radio 101 ne plaća zakupninu a niti ima sklopljen Ugovor o najmu.

MIKULIĆ: Na temelju čega se daju zagrebačke javne površine u zakup i na korištenje

Na samom početku podsjećam, da je upravo Klub HDZ-HSP AS-BUZ tražio sazivanje tematske sjednice o sportu, stoga mi je gradonačelniče, drago čuti da podržavate naš prijedlog, odnosno da ste krenuli smjerom kojim ide Hrvatska demokratska zajednica. Isto tako, podsjećam da dok sam bio u Lokomotivi, ženskom rukometnom klubu, u strukturu Klubu ušao je jedan Vaš aktulani pročelnik koji je počeo „igrati određene igrice“ koji nisu dobro završile pa je navedeni morao odstupiti te je nakon toga Klub Lokomotiva ponovno krenuo dobrim putem i ostvarivanju uspješnih rezultata. Također, na pitanje oko zapošljavanja i izdavanja povlaštenih parkirnih karata u Zagrebparkingu još nisam dobio obećani odgovor.

Zanima me zašto po treći puta je povućena Odluka za davanje u zakup i na drugo korištenje javnih površina oko koje su se  usuglasi svi Klubovi u Gradskoj skupštini. Primjetili smo po Gradu Zagrebu, kako pojačano „niču“ na novim lokacijama javnih površina neka trgovačka društva, postavlja se pitanje, na temelju čega ? Na temelju koje Odluke o zakupu javnih površina kad nova Odluka nije donešena.

MAĐERIĆ: Ravnatelj Kazališta Komedija ne plaća honorare a isplaćuje bonuse i stimulacije

Kazalište Komedija završilo je prošlu godinu s manjkom prihoda u iznosu od dva milijuna kuna, s tim da iz prijašnjih godina prenešena dugovanja iznose oko tri milijuna kuna. Ipak, samo prošle godine, ravnatelj kazališta Komedija isplatio je bonuse i stimulacije za svoje zaposlenike u visini od 1,13 milijuna kuna za posao koji ionako predviđen Ugovorom o radu.

Kako je moguće da ravnatelji kazališnih ustanova u vlasništvu Grada Zagreba isplaćuje vrtoglave bonuse i stimulacije a ne plaćaju honorare svojim izvođačima i završavaju poslovne godine s milijunskim manjkovima. Stava smo, da čelnici kulturnih ustanova trebaju za svoje neodgovorno ponašanje odgovarati.

Također, nedopustivo je da VGČ Donji grad, već u nekoliko navrata podnosi zahtjev za proširenje parka Bartol Kašić a da isti bude odbije  te da na taj način stanovnici Donjeg grada budu taoci autorice izvedbenog projekta Parka. Naime, možda je prije 20. godina kapacitet Parka Bartol Kašić  bio dovoljan ali danas se treba prilagoditi aktualnim potreba Donjeg grada.

PLAZONIĆ: Zagrebačke ceste krše Odredbe o radu

Povodom nedavnog ubojstva koje se dogodilo u Sesvetama, gradonačelniče, dali ste više izjave za medije ali jedna Vaša izjava je posebno zasmetala stanovnike gradske čevrti Sesvete, citiram: „Nije dobro da se puca po Gradu Zagrebu, pa makar to bilo i u Sesvetama.“ Molim objašnjenje glede navedene izjave, što ste pod tim konkretno mislili, zar Sesvete nisu Grad Zagreb !?

Isto tako, Zagrebačke ceste dobile su nekoliko kaznenih prijava i sindikalnih pretstavki u svezi poslovanja tog gradskog poduzeća te njegovog kršenja Odredbi o radu. Što kanite po tom pitanju učiniti ?