Na današnjoj 27. sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba na dnevnom redu među inim nalazi se i Prijedlog odluke o davanju u zakup i na drugo korištenje javnih površina te Prijedlog zaključka o davanju prethodne suglasnosti za ulaganje sredstava u sportsku građevinu Sportsko rekreacijski centar Svetice.

S početka sjednice održan je Aktualni sat, tijekom kojega su gradski zastupnici Hrvatske demokratske zajednice postavljali pitanja aktualnom gradonačelniku s tendencijom poboljšanja kvalitete života svih Zagrepčanki i Zagrepčana.

Zastupnička pitanja prenosimo u cijelosti:

MIKULIĆ: Oglašavanje van djelatnosti zakupaca javnih površina treba se naplaćivati

Na samom početku, čestitao i pozdravio novog predsjednika Vijeća gradske četvrti Sesvete, gospodina Dražena Markotu, iz redova Hrvatske demokratske zajednice.

Natječajem i dodjelom za davanje u zakup javnih površina, kolokvijalno rečeno kiosci dobivaju pravo na korištenje javne površine i gradske lokacije. Grad Zagreb za najam javnih površina, kioscima naplaćuje naknadu. Međutim, na te iste kioske montiraju se city light-ovi koji služe za reklamiranje i oglašavanje proizvoda i usluga koje nisu u samom core buisnissu zakupaca kioska. Postavlja se pitanje dali Grad Zagreb „ubire“ zakupninu (naknadu) za takvu vrstu oglašavanja ? Također, podsjećam da je Zagreb plakat za reklamiranje, gradska tvrtka, koja bi trebala naplaćivati oglašavanje svih proizvoda i usluga van djelatnosti zakupaca javnih površina, na taj način bi se osigurao prihod Zagreba plakatu na godišnjoj razini, preko 3 milijuna kuna.

Nakon postavljenog pitanja i predložene inicijative, potpredsjednika Andrije Mikulića za poštivanjem pozitivnih propisa i transparentnog poslovanja kroz koje bi se osigurali dodatni prihodi gradskoj tvrtki Zagrebplakat, aktualni gradonačelnik pozvao je nadležne gradske i stručne službe na izradu amandmana po gore navedenom prijedlogu, o kojemu bi se već danas trebalo glasovati.

ŽUPAN: Građani su savjesni,ali nadležne gradske službe nisu

Vijeća gradskih četvrti u suradnji s Zrinjevcom uredili su diljem Zagreba, parkove za kućne ljubimce. U prakovima za ljubimce postavljeni su koševi za izmet kućnih ljubimaca i građani se vrlo savjesno ponašaju. Međutim, problem je u pražnjenju koševa za izmet kućnih ljubimaca, koji za većih temperatura nesnošljivo smrde. Tko je odgovoran za pražnjenje istih?

PILIČIĆ: Zapošljavanje u ZGH bez odgovarajuće stručne spreme

Ponavljam svoje pitanje od prije nekoliko sjednica Gradske skupštine, s obzirom da sada imamo noviju Upravu Zagrebačkog holdinga (ZGH). Naime, već sam, upozorio na politiku zapošljavanja u ZGH, preko 10 posto, odnosno 1543 zaposlenika Holdinga rade na radnim mjestima za koje nemaju odgovarajuću stručnu spremu. Zanima me stav nove Uprave ZGH-a o takvoj politici zapošljavanja te dobronamjerno upozoravam na poruku koju šalje Zagrebački holding,  mladim ljudima koji čekaju na zaposlenje, takvim postupanjem, toleriranjem i zapošljavanjem.

SEMREN: Noćni rad ljekarni treba i Sesvetama i Brezovici

Upravno vijeće Gradskih ljekarni uz suglasnost nadležnog gradskog Ureda donijelo je Odluku o ukidanju noćnog rada, nakon ponoći , na Kustošiji. Odluka je pravdana uštedom od  preko 680 tisuća kuna, odnosno neopravdanim „bacanjem“ novca te nižom frekvencijom kupaca u Gradskoj ljekarni Kustošija, u vremenu noćnog rada, odnosno od 00-08 sati. Postavlja se pitanje, zašto je populističkim potezom, aktualni gradonačelnik poništio Odluku o ukidanju noćnog rada ljekarne u Kustošiji ? Stoga, bi takvim potezom, opravdano bi bilo donijeti i Odluku o noćnom radu ljekarni u gradskoj čevrti Sesvete, u kojoj živi oko 100 tisuća stanovnika pa i rubnom dijelu grada Brezovici.

Gradski zastupnik, Ante Plazonić, upozorio je na povredu poslovnika, naime tijekom zasjedanja sjednice Gradske skupštine dijeljeno je cvijeće damama po nekoj prigodi i sve se to odvijalo u vrijeme postavljanja zastupničkog pitanja Pere Semrena. Upozorio je kako takav način nije primjeren jer dekoncentrira govornika pa i ostale nazočne u gradskoj Vijećnici.