Predsjednik Gradskog odbora HDZ-a i predsjednik Gradske skupštine u interjvuu za Jutarnji list objasnio je razloge nepodržavanja prvog prijedloga proračuna kao i aktualno stanje u gradskoj organizaciji. Interjvu prenosimo u cjelosti.

 

Kakva je situacija u gradskoj organizaciji?

Situacija u samom Predsjedništvu i Gradskom odboru HDZ-a Grada Zagreba jasna. Mi smo konsolidirana ekipa, posložili smo se u zadnjih pet godina, ojačali međusobno što se najviše odrazilo u jačanju HDZ-a u Zagrebu. Kada se formirate kao tim gdje je svatko jednako važan dio lanca, onda vam se teško dogodi pucanje. Jedan za drugoga ćemo uvijek podmetnuti leđa. Ova se organizacija formirala kao tim, tako smo se postavljali i zbog toga nas ova događanja teško mogu uzburkati. Meni je cilj okupljati ljude i davati im svima jednaku priliku. Moja gradska ekipa, bliski suradnici su i Zlatko Hasanbegović i Tomislav Ćorić, veterani stranke i dobri operativci i oni novi, koji će se kad-tad istaknuti i na nacionalnoj razini. To ja vidim kao funkciju čelnika. Ako govorimo o proračunu bilo je različitih mišljenja. Isključivost, jednoobraznost u razmišljanju – tzv. jednoumnost - nikad nije dobroga donijela. Ali kad se većinski stav zauzme, onda ga se u odgovornoj stranci kao što je HDZ svi pridržavaju.

 

Koje su najveće zamjerke gradskom proračunu zbog kojih niste digli ruke u prvom čitanju?

Proračun je početak i završetak svega za narednu godinu. Daje program rada i određuje glavne stavke, okosnice koje daju na znanje što će biti temelj za daljnje razvijanje Zagreba. Kada vidite da vam je jedna od najjačih stavaka kao što je program prometnog i komunalnog gospodarstva smanjena za čak 50 milijuna kuna; da vam ne postoje nacrti prijedloga za razvijanje mreže vrtića i škola, čiju gradnju g. Bandić iz kampanje u kampanju inače obećava, da nema strategijskih prijedloga za dizanje sporta i sportskih objekata u Zagrebu, onda vam je ne dići ruke za taj prvi prijedlog, tj. ostati suzdržan - jedina opcija. Iz kurtoazije bi se na gradonačelnikovom mjestu barem konzultirao s klubovima zastupnika da čujem njihovo mišljenje, prijedloge. Evo vam primjer škole u Granešini. Otkad je škole obećava se dvorana, a do dana današnjeg ni kamen temeljac nije postavljen. Svake godine slušaju od Bandića ići će u proračun, a evo nas na kraju 2016. ništa nije napravljeno, a u proračunu za 2017. od potrebnih 25, za školu su namijenili 5 milijuna kuna. Slično je i u Svetoj Klari, jednom od najveći mjesnih odbora u Zagrebu - u već tri ili četiri kampanje g. Bandić obećava gradnju vrtića. Nula bodova. Osim toga, u glavnom gradu se mi sramotimo s izgledom škola i vrtića. Djeca vam po hodnicima igraju tjelesni. Dakle, ne dići ruke ZA na prvom čitanju proračuna jedini je način da se omogući svim strankama sudjelovanje u finalnoj verziji proračuna,  odnosno da dobijemo jednu potpunu priču kakvu Zagrepčani zaslužuju.

Je li Središnjica bila informirana kakva će reakcija biti gradske organizacije, da li je znao Jandroković za vašu odluku?

Datumi sjednica Skupštine dobro su poznati kao i dnevni red, a o našem su stavu za prvo čitanje znali svi koji su trebali znati. Naglašavam da je ovo bilo prvo čitanje proračuna i ne sjećam se stvarno kad su se zadnji put svi digli na noge oko prvog čitanja na kojem se ništa definitivno ne odlučuje. Kao gradski zastupnici najbolje smo znali procijeniti što treba, a što ne. Jednako tako, imamo odgovornost i političku, odnosno stranačku na svojoj organizacijskoj razini, tj. razini vlasti kojoj pripadamo, a komunikacija sa Središnjicom je uvijek postojala.

Je li to ujedno i poruka da gradski HDZ više ne želi ni 'tihu' suradnju s Milanom Bandićem?

U Zagrebu se ništa nije promijenilo u odnosu na ono što stalno ističem - podržavamo sve što je dobro za naš grad i naše sugrađane, a protivimo se onom što je loše. Mi smo pristali na taj jedan vid suradnji u Skupštini kako bismo sudjelovali u izradi boljih prijedloga za Zagrepčane i inicirali ih. Na taj način može biti samo bolje jer oduzimate jednom čovjeku apsolutno pravo da odlučuje o svemu. No suradnja je moguća dok s druge strane postoji otvorena želja da sudjelujete u izradi prijedloga i ono što je meni osobno važno - dok postoji povjerenje. Ovo je drugo otprije dovedeno u pitanje, primjerice na slučaju Kazališnog trga, a koliko će Milan Bandić nastaviti svojih one-man show- vidjet ćemo. Nije nas pitao ništa prilikom izrade prvog prijedloga proračuna, što najviše govori o njemu. Stoga prijedlog proračuna nije razvojan, nego – predizboran. Postavlja se pitanje treba li nastaviti surađivati ako ćemo mi stalno na nešto upozoravati, htjeti riješiti na dobrobit Zagrepčanki i Zagrepčana, a druga strana će se praviti nijema. Vidjet ćemo kako će g. Bandić reagirati na amandmane na prijedlog proračuna koje ćemo podnijeti s ciljem da on koristi svim Zagrepčankama i Zagrepčanima, a ne jednoj osobi.

Plenković i vrh stranke očito smatraju da nije vrijeme za rušenje?

HDZ je demokratska i narodnjačko-demokršćanska stranka desnog centra koja počiva na načelu supsidijarnosti i teritorijalne nadležnosti, ali i koordinacije i međusobnog uvažavanja. Mi i na lokalnoj i na nacionalnoj razini imamo svoju odgovornost i procjenjujemo na njoj što je najbolje. Naravno da je politička stabilnost prioritet Vlade predsjednika Plenkovića, kao i ekonomski i demografski oporavak, i zbog toga se u svim velikim i odgovornim strankama podrazumijeva da međusobno sve važne političke odluke raspravimo.

Zadnjih godina postigli ste u gradu velike uspjehe, koje bi vrh stranke morao respektirati. Je li novo vodstvo i Plenković znaju sve što je učinjeno

Činjenica da je HDZ u zadnje četiri godine došao na vlast u polovici svih mjesnih odbora i čak 7 od 17 vijeća četvrti čiji je prosjek stanovnika oko 50 tisuća, respektabilna je. Dakle to vam je kao da vam kažem da imamo svoje ljude na čelnim pozicijama 5. ili 6. po veličini grada u Hrvatskoj. Tu ne uzimam sebi zasluge, već svome timu te našim vrijednim članovima i simpatizerima. I na europskim, i na predsjedničkim, i na zadnjim parlamentarnim izborima naša je ekipa mobilizirala veliko članstvo, odradila kampanju i donijela rezultat kakav  HDZ dugo nije pamtio u našem gradu.

 

Zbog čega se tako dugo odugovlači izbor HDZ-ova kandidata za gradonačelnika i šteti li to u konačnici onome tko će biti izabran?

Više je stvoren taj jedan medijski pritisak, nego što postoji pritisak u stvarnosti. Slično se tvrdilo i prije predsjedničkih izbora - da HDZ kasni s kandidatom, da neće biti vremena za njegovu profilaciju naspram „megapopularnog“ g. Josipovića itd. - a znamo kako je završilo: pobijedila je naša kandidatkinja gospođa Kolinda Grabar - Kitarović. Pritisak umjetno stvaraju i naši konkurenti - žele što prije doznati koga ćemo kandidirati. U svakom slučaju, HDZ će objaviti ime kandidata ili kandidatkinje kada to nama bude odgovaralo, a ne kada to odgovara konkurenciji. I to će ime biti - pobjedničko!

Dugo HDZ u Zagrebu nije imao ovako veliku priliku preuzeti odgovornost za grad i zbog toga će cijela stranka itekako upregnuti sve svoje kapacitete. Ja se uvijek nasmijem kada čitam da „Mikulić ne skriva svoje velike ambicije za biti gradonačelnikom“. Kao predsjednik najmoćnije HDZ-ove organizacije naravno da imam i obveze i ovlasti. U pogonu sam svaki dan i na terenu. No ja se ne guram u prvi plan. Ja guram gradsku organizaciju kao najvažniji element uspjeha na lokalnim izborima. Ponavljam, izabrat ćemo u dogovoru s vodstvom stranke pobjedničkog kandidata ili kandidatkinju.

Gradska organizacija nije raspoložena da podrži Dragu Prgometa iako se ponovno spominje kao kandidat, zbog čega?

Koliko znam, g. Prgomet nikad nije iskazao želju da bude kandidat. Kao član stranke uopće ne sumnjam da će dati svoj doprinos našoj pobjedi u Zagrebu.

 

Kada ćete osobno donijeti odluku idete li ili ne u kandidaturu?

Na to sam pitanje već odgovorio. Dodao bih samo da nijednu odluku što se tiče stranke nisam donio sam. Imam i odgovornost i obvezu prema ljudima koji su dizali stranku da bi došli do krune svih izbora, a to su lokalni, odnosno bitka za Zagreb. S njima ću o tome temeljito sve raspraviti. A jedini je cilj - pobjeda. I njoj ćemo sve podrediti.

Što HDZ može ponuditi da osvoji vlast u Zagrebu?

Okosnice programa sigurno će biti puna, a ne fiktivna decentralizacija kao što je predlaže gradonačelnik. Prometna strategija, kao i ona za otpad, sport prijeko su nam potrebne. I to strategije koje mogu krenuti u primjenu, a ne postojati samo na papiru .Reorganizacija Holdinga i Uprave, to su neke od tema za koja će HDZ ponuditi svoja rješenja. To su sve problemi čije bi rješavanje uvelike olakšalo i dalo uvida u kojem bi smjeru ovaj grad trebao ići. Najveći zaokret mogao bi biti to što nudimo način upravljanja koji daje prednost struci i stručnjacima koje ste doveli kao svoje pročelnike, voditelje podružnica i sl. Jer nije gradonačelnik najpametniji za sve i ne mora on svuda biti. Praksa da morate otvoriti svaku cestu, svaki nogostup pregledati i odlučivati o svemu u potpunosti je promašena jer ne daje učinka. Gradonačelnik mora biti taj koji će upravljati gradom razvijajući njegov smjer, a ne usmjeravajući red sadnje cvijeća kod fontana.

Mnogi su vas u posljednje vrijeme povezivali s vašim prijateljem i stranačkim kolegom Milijanom Brkićem. Što vam on savjetuje i predlaže?

Jel opet priča 'Vi ste  Brkićev čovjek?' ...haha... Šalim se naravno. Svi smo mi ljudi HDZ-a, kojeg vodi predsjednik Plenković. Milijan i  ja smo prije svega prijatelji i on je čovjek kojeg neizmjerno cijenim i poštujem. Ne samo zbog toga što je hrvatski branitelj, istaknuti pripadnik Alfi, već zbog toga što je čovjek ogromnog srca, ljubavi prema domovini i kojemu su svi važniji od njega samoga.

Kakvi su odnosi vas i Andreja Plenkovića?

Dok je bio u Bruxellesu bio  je član Gradskog odbora HDZ-a, tako da se od tada veže naša kvalitetna suradnja. I sami procesi prije, tijekom i poslije parlamentarnih izbora samo su odrazili tu korektnu suradnju i komunikaciju između nas dvoje. Uostalom, zagrebački HDZ je među prvima podržao g. Plenkovića na unutarstranačkim izborima.

Kako je Plenković primio vašu inicijativu da se Titovo ime makne s trga gdje je HNK?

Htjeli smo sukladno europskim standardima zatvoriti to povijesno poglavlje i promijeniti naziv Titova trga sada, pola godine prije izbora, kako sama kampanja ne bila opterećena ideološkim pitanjima, nego da ostane fokusirana na gospodarsko-socijalne programe te pitanja poput životnog standarda i otvaranja radnih mjesta. Naš je stav jasan oko Josipa Broza i za nas nema dvojbe o tome je li ili nije on bio vođa jednog totalitarnog režima i treba li ili ne mijenjati naziv tog trga. Mi smo svako toliko podsjećali da se naziv treba mijenjati i sada smo to pokušali još jednom, s obzirom da je i sam gradonačelnik nama dao svoju riječ da će biti za promjenu. Ali to je tako kod gradonačelnika, obećaj pa se ne sjećaj. Kao stranka koja baštini europske demokratske i civilizacijske vrijednosti osuđujemo zločine svih totalitarnih režima i želimo da se naša zemlja, kao što je najavio premijer Plenković, odgovorno suoči s prošlosti

Koje su šanse Sandre Švaljek ili Anke Mrak Taritaš ili Brune Esih ako se kandidira?

Unatoč trenutačnom medijskom i interesnom favoriziranju više osoba, odgovor je jednostavan: kandidat ili kandidatkinja HDZ-a će pobijediti.

 

Kakvi su vaši odnosi s Milanom Bandićem, mislite li da ima šansu osvojiti i šesti mandat?

Vrlo jasno - ne vjerujem da će osvojiti 6. mandat. Ne želim da me se krivo shvati, ali sam već rekao da nije zdravo za društvo niti za politiku da imate jednog čovjeka 16 i više godina na čelu grada. Ja s njim komuniciram na institucionalnoj razini, znači kao predsjednik Skupštine. Drukčije, mislim privatno, ne komuniciram.

 

Kakvo je danas stanje u HDZ-u, govori se o strujama, Hasanbegoviću, Kovaču. Postoje li zaista te struje i koliko je novo vodstvo uspjelo konsolidirati stranku?

Govori se da će Hasanbegović, koji mi potpredsjednik u gradskom, blizak suradnik, ići u rušanje gradskog pa to obojica zajedno čitamo i rugamo se na taj račun. Mnogo je spinova u medijima i toga svi moraju biti svjesni, ali jednako tako u stranci ljudi moraju biti svjesni da svako vodstvo ima sebi pravo birati prve suradnike.

Mnogi sve više govore da Tomislav Karamarko nije 'politički mrtvac'. Ima li šansu za povratak?

Ne. Principijelno, ako ćete se baviti politikom, budite u njoj. Nijedan drugi način ne priznajem.

Javnost malo zna za vašu stručnu karijeru, doktor ste znanosti, stručnjak za energetiku.

Mislio sam da ću ostat na fakultetu jer sam krenuo kao asistent, ali eto, odete u realni sektor pa u politiku... Život vas odnese u neke druge staze, ali znanstveni rad nikad nisam napustio. I dalje, doduše rjeđe, pišem znanstvene članke i u stručnim sam časopisima i knjigama.