Naš kandidat za gradonačelnika grada Zagreba jutros je gostovao u emisiji "Studio 4" na Hrvatskoj radio televiziji.
Svojim nastupom pokazao je sugrađankama i sugrađanima zašto je baš on najbolja opcija za voljenu metropolu.

Nakon iznenadne smrti gradonačelnika Milana Bandića pojavile su se glasine da bi HDZ mogao promijeniti svog kandidata za lokalne izbore u Zagrebu. To je vrlo jasno demantirao premijer i šef HDZ-a Andrej Plenković koji je u ponedjeljak poručio da vodstvo stranke čvrsto stoji iza Filipovića.

"Što se tiče priče o promjeni kandidata, to je samo odraz panike u redovima mojih protivnika", rekao je Davor Filipović

Osvrnuo se i na prozivke pojedinaca zbog nepoznavanja ćirilice, glazbenog ukusa i mjesta rođenja.

"Kao dijete sam promijenio četiri škole, moj drugi razred prekinut je granatiranjem Sarajeva. Sjećam se dugih redova i čekanja kako bih kupio kruh i mlijeko, odlazaka u sklonište. Treći razred sam nastavio u Makarskoj, a sedmi i osmi sam išao u Split. Takav način odrastanja naučio me da nikog ne promatram kroz ime i prezime, način na koji govori, pismo
kojim se koristi ili glazbu koju sluša. U Americi dok sam živio sam slušao Notorious B.I.G.-ja, ali ne vidim nikakvu poveznicu između glazbenog ukusa ili pisma ili činjenice što nisam učio ćirilicu s tim što želim podići kvalitetu života svih u Zagrebu", rekao je.

Filipović je rekao kako tijekom svog mandata u Skupštini, Bandića nikada nije napadao na osobnoj razini, nego je kritizirao njegov dotadašnji model upravljanja gradom.

"Mislim da je potrebno Zagrebu ponuditi novi model upravljanja koji će se temeljiti na najvećoj razini transparentnosti.
Građani će znati gdje je utrošena svaka kuna, to će moći vidjeti na internetu. Kad su radovi, uvest ću natpise, na licu
mjesta moći ćete znati koja je vrijednost radova, tko to radi. Tražit ću da svi pročelnici i direktori objave svoju imovinsku karticu. Jako je važno uvesti međunarodni standard borbe protiv korupcije, gdje se detektiraju ključna područja gdje može biti korupcije. Omogućit ću oporbi da sudjeluje u povjerenstvima u svim javnim natječajima koji se tiču velike vrijednosti", rekao je.

Davor je zaposlenima u Holdingu i Gradskoj upravi, koje je zaposlio Milan Bandić, poručio da nitko od njih neće ostati bez posla.

"Planiram uvesti sustav nagrađivanja u gradske službe i Holding gdje će najbolji imati mogućnost napredovanja. Uvest ću sustav ocjenjivanja tako da će građani moći ocjenjivati one koji im pružaju usluge i tako će se formirati plaće. Nitko od njih neće završiti na cesti, ali bit će pravi ljudi na pravim mjestima", poručio je.

Na pitanje može li njegovu utrku za šefa Zagreba dovesti u pitanje potencijalna kandidatura Miroslava Škore, Filipović je rekao da će sljedeći četverogodišnji mandat na čelu Zagreba biti paklen. Ističe kako ima jako puno problema koje može rješavati samo hrabra osoba s mnogo znanja.

"Svi koji su mjesecima skupljali hrabrost da se kandidiraju, ako to učine nakon preranog odlaska Bandića, dobit će etiketu skupljača Hrabrosti i ne vjerujem da će takvi biti ikome konkurencija, a posebno ne meni", zaključio je.