22. travnja o.g., naš saborski zastupnik (i član saborskih Odbora za pravosuđe i Odbora za zakonodavstvo) Željko Fiolić, u Središnjici Stranke, za mnogobrojne okupljene novinare komentirao stanje u Ministarstvu unutarnjih poslova s obzirom na provalu u prostorije PU Zagrebačke u Heinzelovoj ulici početkom travnja.

U nastavku donosimo ključne poruke:

Ovaj nemili događaj pokazuje da je prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko bio u pravu kada je tražio da se u MUP-u krene u brže kadrovske reforme - odnosno promjena ljudi koji su radili u zadnje četiri godine temeljem SDP-ovih natječaja. S obzirom na ove događaje, jasno je da MUP ne funkcionira onako kako bi trebao. Odgovornost pak snosi - osim bivšeg ministra - i sadašnji ministar unutarnjih poslova, kao i njegov stranački šef g. Petrov.

Radio bez rješenja

Prema našim saznanjima, gospodin koji je obnašao dužnost načelnika Službe organiziranog kriminaliteta - što je vrlo značajna funkcija u PU Zagrebačkoj - u trenutku suspenzije radio je bez rješenja o raspodjeli na radno mjesto, dakle putem naloga. To je posljedica kadroviranja bivšeg ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića, odnosno SDP-ove vlade.

Vratiti povjerenje u policiju

Potrebno je utvrditi koliko u ovom trenutku rukovodećih djelatnika u MUP-u radi na temelju naloga. Prema zakonu, nalozi traju 30 dana. Sve dulje od toga je - nezakonito. Očekujem da će ministar unutarnjih poslova konačno krenuti u utvrđivanje svih nepravilnosti u MUP-u. U prvom redu radi građana - jer ovo već pomalo unosi nesigurnost u rad MUP-a.

Zabrinjavajući podaci

Koliko je meni poznato, g. Dominić i g. Burušić su raspoređeni na druga radna mjesta. Postavlja se pitanje - što u ovom trenutku ministar unutarnjih poslova radi s ciljem utvrđivanja svih mogućih nepravilnosti u ministarstvu. Na saborskom Odboru za pravosuđe jučer smo raspravljali o izvješću pučke pravobraniteljice, a u jednom se poglavlju spominje suradnja s policijom. Nadležni policijski ured je u 2015. zaprimio 2 400 predstavki građana - od toga je samo 10 posto utemeljeno. Bio sam osam godina djelatnik tog ureda - brojka o utemeljenosti predmeta kreće se od 25 do 30 posto. Već je to znak da je to nadzorno tijelo koje treba kontrolirati rad svih službi - i Ravnateljstva policije - zapravo bilo u funkciji Ravnateljstva policije.