Jučerašnja 36. sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba ponovno je pokazala da u glavnom gradu Hrvatske, unatoč trudu pojedinih gradskih ureda, ne postoji jedan sustavan način rješavanja problema. Nova prometna rješenja jedni su od prioriteta svih građana Zagreba jer je promet u hrvatskoj metropoli neprohodan bez obzira radi li se o tzv.'prometnim špicama' ili ne. Na to je upozorio i predsjednik zagrebačkog HDZ-a postavljajući pitanje predstavnicima gradske vlasti, upozoravajući pritom na parking u Paromlinskoj ulici s kojeg se teško građani spajaju na Ulicu Grada Vukovara. Sličnih primjera može se naći u cijelom gradu što je očiti pokazatelj da su novi načini promišljanja grada Zagreba nužni.

Nova prometna rješenje neće se moći dogoditi bez izrade temeljnih prostorno-planskih dokumenata, među prvima GUP-a. Taj dokument preduvjet je da bi se mogla u budućnosti donijeti odluka i o poziciji Centra za skladištenje otpada, o kojemu se očigledno još ne razmišlja dovoljno aktivno, jer se na jučerašnjoj sjednici Gradske skupštine raspravljalo upravo o gorućem problemu otpada u Zagrebu.

Naime, iako se otpad od upozorenja upravo Kluba zastupnika HDZ-a, HSP-a AS i BUZ-a počeo naplaćivati po volumenu, pojavile su se brojne pritužbe građana na broj odvoza, prevelike kante za otpad, ali i nedostatak reciklažnih dvorišta.

Predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Grada Zagreba i potpredsjednik Skupštine Andrija Mikulić upozorio je na činjenicu da je razina odvajanja otpada po stanovniku na poraznim razinama u odnosu na ostale zemlje Europske Unije. Jednako tako, potpredsjednik Skupštine smatra kako je to posljedica neimanja plana i strategije te sustavnog rješavanja problema. Naime, Plan gospodarenja otpadom ne može se donijeti ako nije donesen Generalni urbanistički plan. GUP je smjernica za pitanje gospodarenja otpadom, investicije i razvoj grada.

Osim o najvažnijim točkama 36.sjednice, prvi čovjek zagrebačkog HDZ-a i potpredsjednik Skupštine, predstavnicima medija obrazložio je i posljednja medijska nagađanja o HDZ-ovu preuzimanju Gradske skupštine.

Ne vidim ništa sporno da na čelu drugog doma Hrvatske bude osoba iz redova najjače stranke i u Zagrebu, i u Hrvatskoj. Jednako tako smatram i da nije važno tko je to točno imenom i prezimenom. Najvažnije je da bolji život imaju naši sugrađani- naglasio je Andrija Mikulić, pritom napomenuvši kako nije potrebno prijevremeno opterećivati javnost takvim pitanjima. GUP i otpad najvažniji su trenutno problemi, a oni najviše zanimaju i građane i investitore.