S obzirom da je Hrvatski generalski zbor u srpnju prošle godine uputio zamolbu Gradskoj skupštini da jedna od ulica u Gradu Zagrebu dobije ime po stožernom generalu Hrvatske vojske Janku Bobetku, Klub HDZ-ovih zastupnika pokrenuo je inicijativu da središnji trg u novom zagrebačkom naselju Podbrežje koje kreće s izgradnjom nosi ime po generalu Bobetku. 

 

Tijekom ratnih godina, u travnju 1992.,  prvi hrvatski predsjednik dr.Franjo Tuđman dodijelio mu je čin generala zbora Hrvatske vojske, a u studenom iste godine general Bobetko postaje načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske. General Bobetko je sudjelovao u brojnim oslobodilačkim akcijama tijekom Domovinskog rata, među njima oslobođenje Dubrovnika te jedne od ključnih operacija Maslenica i Medački džep. 

 

Zbog svoje ogromne uloge u Domovinskom ratu, ljubavi prema Domovini i hrvatskom narodu, general Bobetko zaslužio je se da upravo imenovanje trga u budućem naselju bude po njemu, tim više što je to dio grada koji je najbliži sisačkom kraju, gdje je general rođen i gdje mu se nalazi posljednje počivalište. Na ovaj način, zastupnici Hrvatske demokratske zajednice nastavit će sa svojim zahtjevima da ulice i trgovi u Zagrebu nose imena branitelja i velikana Domovinskog rata čime će se neprekidno držati živim sjećanje na njih. Valja napomenuti kako su prijedlog o imenovanju po generalu Bobetku svi članovi Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova jednoglasno podržali.

 

''Ja kao prijatelj vaš i na ovoj dužnosti na kojoj jesam, dok budem mogao hodati na četiri noge kako se kaže, borit ću se za HRVATSKU i njen suverenitet i povratak ljudi i izbijanje njenih snaga na granice Hrvatske.“

                                                                                                          general Janko Bobetko