Mario Župan, dopredsjednik Gradskog odbora Hrvatske demokratske zajednice i predsjednik Kluba zastupnika HDZ-HSP AS- BUZ u Gradskoj skupštini Grada Zagreba, gostovao je jučer u emisiji „Zoom Zagreba“ na Z1 televiziji.

U svom gostovanju komentirao je aktualnu političku situaciju u Gradu Zagrebu te pojasnio stavove zastupnika Hrvatske demokratske zajednice u Gradskoj skupštini Grada Zagreba.

Nategnuti proračun Grada Zagreba za 2015.

Grad Zagreb dobio je proračun za 2015. u iznosu od 6,85 milijardi kuna. Doneseni proračun Grada Zagreba je nategnut, donesen je sa svega 26 glasova. Proračun je loš i razvojan, manji je za 6,6 posto od prošlogodišnjeg. Srezana su sredstva. Niti jedan ozbiljan kapitalni projekt nije obuhvaćen sredstvima iz proračuna za 2015. Situaciju dodatno pogoršava nametnuti porezni paket aktualne Vlade koji pretstavlja udar na standard građana a onda i samim time posljedice na proračun Grada Zagreba.

Švaljek ne provodi otpis dugova u Zagrebu

Odluka o otpisu dugova zamjenice gradonačelnika Sandre Švaljek potpisane s aktualnom Vladom radi ublažavanja financijskih teškoća građana slabijeg imovinskog stanja se ne provodi. Otpis dugova je osjetljiv jer se ne tiče Grada nego zapravo Zagrebačkog holdinga, trgovačkog društva za koje se trenutačno traži novo vodstvo Većina dugova odnosi se na komunalnu naknadu, koja je u ingerenciji Grada, te vodu, plin, pričuvu i čistoću koji su u nadležnosti Holdinga. Trenutno skupštinu Zagrebačkog holding čini Sandra Švaljek i Slavko Koić. Ključno gradsko trgovačko društvo nema Upravu, to je ne dopustivo. Potpisana odluka o otpisu dugova je mrtvo slovo na papiru u Gradu Zagrebu.

HDZ  vodeća stranka u Zagrebu

Posljednje ankete pokazaju da je upravo Hrvatska demokratska zajednica vodeća stranka kako u Gradu Zagrebu tako i u cijeloj Hrvatskoj. Možda je Milan Bandić zagrebački brend ili trend ali jedno je sigurno na parlamentarnim izborima nema nikakve šanse. Grad Zagreba na parlamentarnim izborima dijeli se na četiri izborne jedinice što za biračko tijelo Milana Bandića pretstavlja hendikep. Glasovi Milana Bandića će se razvodniti te u tom smislu Bandić samostalno nema nikakve šanse.

Problemi obrtnika

Na prošloj sjednici Gradske skupštine zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek uputila je u proceduru prijedlog Odluke o davanju u zakup i na drugo korištenje javnih površina, koje je nakon rasprave i na prijedlog gardskih zastupnika Hrvatske demokratske zajednice povukla. Naime, zastupnici HDZ-a u Gradskoj skupštini navedeni prijedlog Odluke smatralai su iz niza razloga manjkavim. Tradicijski obrti su simbol Zagreba koje je potrebno zaštiti. Potrebno je ograničiti monopolistički položaj određen dioničarskih društva na zakup javnih površina, odnosno osigurati ravnopravan položaj obrtnika s ostalim gospodarskim subjektima. Obrtnicima se treba osigurati pravo prvokupa lokacija na kojima godinama obavljaju svoju djelatnost.