Jedni ne podržavaju jer bi htjeli opet nabijati troškove kao u slučaju sljemenske žičare, drugi, poput Tomaševića, jer su opterećeni milijunskim donacijama što ih godinama primaju iz inozemstva - poručio kandidat koalicije HDZ-HSLS-HSU za zagrebačkoga gradonačelnika Davor Filipović na zajedničkoj konferenciji za novinare s gradonačelnikom Bjelovara i saborskim zastupnikom Dariom Hrebakom (HSLS) ispred zgrade Gradske uprave:

- Sada su bitni znanje i odgovornost. Ponovno pitam: gdje je to Tomislav Tomašević, kako se sam hvalio, bio konzultant? U kojih to tobože 40 zemalja? Pitam ga to na svakom sučeljavanju, no odgovara - nema. Niti će ga biti od fantomskog konzultanta. Pozivam sugrađane da zajedno zasučemo rukave i učine sve kako bi Zagreb bio grad u kojem najbolji pobjeđuju, a slabiji su zaštićeni!

Antikorupcijski standard ISO 37001

Uvest ću obavezne imovinske kartice za sve pročelnike i direktore gradskih poduzeća te uključiti oporbu u nadzor javnih natječaja kako se više nikad ne bi događali projekti poput žičare, gdje je vrijednost otišla s planiranih 300 na 750 milijuna kuna - nastavio je Filipović:

- U Zagreb ću uvesti antikorupcijski standard ISO 37001 po uzoru na Prag. Transparentnost gradskih financija podići ću na najvišu moguću razinu - Zagrepčani će imati uvid u svaku potrošenu kunu! Osim toga, planiram na sva gradilišta postaviti natpise na kojima će biti ispisano tko gradi, što gradi, po kojoj cijeni i koji je rok izvedbe. Na taj će način Zagrepčani moći na mjestu događaja vidjeti je li nešto u redu ili nije.

Primijenit ću i nadograditi i sva pozitivna iskustva kolege Hrebaka iz Bjelovara. Dodatno ću pojačati njegovu dobru praksu - zaključio je naš pobjednički kandidat.

HREBAK: Uvid građana u svaku proračunsku lipu

Gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak rekao je da je podupro Filipovićevu kandidaturu jer mu je jasno dao do znanja da i on želi, kao što je to učinio Grad Bjelovar, „otvoriti“ financije Grada Zagreba:

- Mogu se implementirati naši pozitivni primjeri digitalizacije javnog servisa i svih gradskih usluga te pune transparentnosti, s uvidom građana u svaku proračunsku lipu. Također sam siguran da će glavni grad Hrvatske, s Davorom na čelu, početi učinkovito povlačiti sredstva iz europskih fondova.

PRAZNIK RADA & BLJESAK

Na kraju konferencije, Filipović je čestitao Međunarodni praznik rada te u povodu 26. obljetnice Bljeska izrazio trajnu zahvalnost hrvatskim braniteljima na slobodi u kojoj danas živimo.