90 posto gledatelja zadovoljno radom HDZ-a u Gradskoj skupštini Grada Zagreba

Mario Župan, potpredsjednik Gradskog odbora Hrvatske demokratske zajednice Grada Zagreba i  predsjednik Kluba HDZ-HSP AS- BUZ u Gradskoj skupštini Grada Zagreba sinoć je gostovao u emisiji  ZAGI na Jabuka TV.

U svom gostovanju osvrnuo se na aktualno političko stanje u Gradu Zagrebu te događanja na zadnjoj sjednici zagrebačke Gradske skupštine.

Prenosimo ključne poruke:

Grad Zagreb nema viziju razvoja zagrebačkih športskih klubova

Cibona je brend. Ali mi se čini da mi nemamo jasnu viziju što se tiče zagrebačkih sportskih klubova - istaknuo je Mario Župan u emisiji Zagrebački gradski informator (ZAGI) na Jabuci TV. Naime, prije samog izglasavanja o uvrštavanju točke na dnevni red, klub HDZ-ovih zastupnika sazvao je stanku za klub. Nismo htjeli ulaziti u temu same točke, već se tu radilo o tome da takav način nije korektan - kazao je Župan, pritom misleći na to da takva točka mora proći skupštinske odbore. Gradonačelnik se malo preračunao. Na kraju se i pokazalo da nema dovoljno ruku za uvrštavanje točke na dnevni red sjednice Skupštine. 

Od sezone do sezone nemamo razrađenu strategiju razvoja zagrebačkih športskih klubova .Kao naprimjer,  RK PPD Zagreb, je vrlo uspješan, ušao je i u čevrt finale Lige prvaka, stoga čelnici rukometnog Kluba opravdano traže također oprost dugova za prostor koji koriste, za Dom športova. RK PPD Zagreb je puno napravio za promociji športa i Grada Zagreba, pa ako pomažemo Cibonu, Mladost i Dinamo, treba početi pomagati i rukometnom Klubu Zagreb.

Vrijeme je da se u Gradskoj skupštini održi tematska sjednica o športu, potrebno je jasno odijeliti profesionalne športske klubove od amaterskih, jasno odrediti koji su to športski klubovi od značaja za Grad Zagreb.

Prioriteti se moraju znati

Ne znamo hoće li neki novi kostur iz ormara isplivati - tako je ocijenio dosadašnje poslovanje gradonačelnika i sve ono što se krije iza određenih točaka koje su već prihvaćene. Slično je bilo i sa zadnjom sanacijom Cibone, kada je odobreno financiranje dugova tog košarkaškog kluba iznosom od 43 milijuna kluba. Tada, kako ističe, točka je opravdana time da Cibona, ako se dugovi ne saniraju, neće igrati u Europskoj ligi, a dodatno se i utjecalo na glasovanje s Darijem Šarićem za kojeg se tvrdilo da će ostati igrač Cibosa. Grad je uzeo nekretnine, odnosno prostore Cibone, ali je upitno daje li ih u najam korisnicima. Slično je i s Holdingom, odnosno pojedinim zemljištima koji su uzeti od te megatvrtke u vlasništvo Grada, ali nakon toga nismo vidjeli nikakav razvoj istih. Izmjene i dopune GUP-a, koje nisu uvrštene na dnevni red, a za koje je najavljena tematska sjednica idućeg tjedna, hitni su. Župan ističe kako preko 60 tisuća ljudi čeka na legalizaciju svojih objekata i zbog toga je GUP-a važan. Ako je netko gradio na prostorima parka priroda i za to čeka legalizaciju, onda to nije korektno. Prioriteti se moraju znati.

Zakup javnih gradskih površina

Ne želimo da itko ima monopol na tržištu - obrazložio je Župan glasanje HDZ-a kojim je skinuta predložena točka dnevnog reda 23. sjednice, a koja se od tada čeka. Naime, takvom bi se odlukom, svima koji zakupljuju kioske na javnim površinama, bili oni cvjećari ili neki od renomiranih tržišnih igrača, tih 12 do 15 kvadrata kioska, iznajmljivalo po cijeni od 800 kuna. Takvo što nije opravdano ponajviše zbog ogromne razlike u prihodima malih obrtnika i velikih tržišnih igrača. Najgore je kad ljudima obećate brda i doline, a od izbora do izbora ih samo obilazite.

Problemi u Zagrebparkingu

Djelatnici Zagrebparkinga su nezadovoljni. Sistematizacija radnih mjesta ide od 1. svibnja, a koeficijenti na plaće nisu izdani. Uz to, od 24. listopada se izdaju povlaštene karte koje su zabranjene - rekao je Župan, prema čijim je informacijama cijena povlaštene karte za Garažu Tuškanac 200 kuna, dok bi inače koštala 500 kuna, što je čisto pogodovanje.

Zagrebparking je naručio uređaje koji rade na barcode, a registarske tablice nemaju barcode - izjavio je HDZ-ov gradski zastupnik. Pritom napominje da se maltretiralo djelatnike koji nisu mogli ispravno koristiti uređaje te su sve ručno ukucavali. Na izjave gradonačelnika Bandića o otkazu direktorici Zagrebparkinga, Ani Preost, ako su navedeni iskazi istiniti, nije imao posebnih komentare.

Kad se već radi o Holdingu, upitan je izbor same Uprave koja je tri tjedna radila bez ugovora o radu. Tako je i natječaj sporan, budući da je u uži krug ušlo četiri kandidata, a moglo je njih 15 - Župan dodaje kako u Skupštini Holdinga sjedi pročelnik Gradskog ureda za financije, Slavko Kojić, nevjenčani suprug izabrane članice Uprave za pravne poslove, Danijele Franić. Izgleda da afera Agram, u kojoj se našao i donedavni predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga, Slobodan Ljubičić, nije pojedincima bilo dovoljno upozorenje.

Referendumsko  pitanje u emisiji bilo je – Obavljaju li HDZ-ovi zastupnici kvalitetan posao u Skupštini ?

90 posto građanki i građana Zagreba izjasnilo se s DA dok je samo 10 posto reklo NE.