Ogulin. U dupkom punoj sportskoj dvorani održana je Klauzura Hrvatske demokratske zajednice za 7. izbornu jedinicu - deseta u nizu. Apsolutna mobilizacija članstva za pobjedu na parlamentarnim izborima. I na ovoj Klauzuri najveće, stožerne stranke hrvatskog naroda iste slike, isti dekor kao i na svim prethodnim - domoljubni zanos, pobjedničko ozračje, ponos… Na desetke kako nacionalnih, tako stranačkih zastava! Prije svega - istinsko zajedništvo na pobjedničkom putu. Spremni smo preuzeti odgovornost za sudbinu države. Naš projekt zove se - uspješna i sretna Hrvatska! Otuda nezaustavljivi trend rasta naše stranke -pobjeđujemo na svim izborima.

Neraskidivo povezani s narodom

Stranka samo koja je - predvođena dr. Franjom Tuđmanom - oživotvorila stoljetni san o neovisnosti i slobodi. Ukorijenjeni smo u svoj narod - iz njega smo nastali. Neraskidivo povezani - dišemo istim plućima! A sada smo pred novom povijesnom zadaćom - vraćanja dostojanstva jedinoj nam domovini Hrvatskoj. Da u Lijepoj Našoj svaki pošteni čovjek može od svog poštenog rada dostojno živjeti. Jer Hrvatska - to su ljudi! Voljeti svoj narod znači služiti mu - znanjem, poštenjem, domoljubljem! Zajedno stanimo iza Programa za spas Hrvatske.

Zajedništvom - do pobjede!

Brojni stranački dužnosnici - od nacionalne do nižih razina - zajedno s brojnim članstvom okupili su se u Ogulinu sa svrhom i nakanom - motivacija, osnaživanje i razgovor o našem gospodarskom programu. U dijelu otvorenom za medije predsjednik Tomislav Karamarko - često prekidan gromoglasnim pljeskom - održao je govor protkan domoljubnim porukama.

U slučaju arbitraže sa Slovenijom bio je jedan pokušaj da se na nepošten način dođe do presude - kojom bi se Hrvatskoj oduzeo njezin teritorij. Izašli smo danas s priopćenjem u kojem smo zatražili da Hrvatska izađe iz Sporazuma o arbitraži. Ishod i presuda mogu biti pogubni za Hrvatsku. Tražimo nacionalni konsenzus svih snaga - jer to je nadstranačka stvar! Nećemo dopustiti da nacionalni interes bude ugrožen! - tek su neke od snažnih poruka iz govora predsjednika Karamarka.

Govor predsjednika HDZ-a možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

Iseljava hrvatska budućnost

Nakon 25 godina postojanja hrvatske države nameće se pitanje - kakva je ona danas? Četvrt stoljeća - za povijest malo, ali za pojedince puno. Kad uspoređujemo težinu tog puta s današnjim trenutkom - pitamo se zar Hrvatska mora biti ovakva kakva je danas? Ako bismo pokušali napraviti inventuru onog što je napravila ova vlast - nismo zadovoljni. Sve ono o čemu smo sanjali da ćemo riješiti u našoj neovisnoj Hrvatskoj - javlja se kao recidiv. Hrvati opet iseljavaju iz svoje domovine, a oni koji žive u domovini - žive loše! Trećina stanovništva je na rubu siromaštva! U zadnje tri i pol godine iselilo je više od 100.000 ljudi! Mladih i visokoobrazovanih - u koje je Hrvatska ulagala. A trebali su biti naša budućnost.

SDP-ov sindrom uhljebljivanja

Ova vlada se ne može pohvaliti nijednim projektom - pamtit će se jedino po tome da su se bavili jedino kadroviranjem. Isključivo po političkom principu - za to smo mislili da je prošlost. U javnim poduzećima zaposlili su novih 5.100 ljudi, a stalno pričaju o „rezovima“ i „reformama“. Kriterij stručnosti im je na zadnjem mjestu. Zadužili su državu za 100 milijardi kuna! Jesu li ostvarili ijedan projekt, stimulativnu mjeru za poduzetnike ili razvoj poljoprivrede, stočarstva, proizvodnje hrane… Ne! Cijelo vrijeme krpaju proračunske rupe i kupuju ostanak na svojim funkcijama. Zadužili su i naše praunuke!

Prioritet - jako selo

Hrvatsko selo nestaje, kopni. Zašto? Jer nisu dopustili da mladi čovjek koji želi biti proizvođač nema volju ostati na selu i zasnovati svoju obitelj. Uvozimo 70 posto hrane! Bez sela - neće biti ni Hrvatske! Na selo moramo vratiti život - to je naš prioritet! Zašto ovo govorim? Jer upravo projekt navodnjavanja i odvodnje, zaštite od poplave, je naš projekt broj jedan. Moramo omogućiti seljaku da proizvodi zdravu hranu. Hrvatska sa svojim kapacitetima može hraniti dvije Hrvatske. To moramo iskoristiti! Imamo nekoliko nevjerojatnih strateških prednosti - prirodna bogatstva, prometni i energetski položaj… A imamo šestu najgoru vladu u svijetu! U EU više uplaćujemo, nego povlačimo sredstava - u minusu smo 30 milijuna eura. Financiramo bogate EU članice!

Pred novom povijesnom zadaćom

Naši stručnjaci - u suradnji sa stručnjacima iz uglednog njemačkog IFO instituta - izradili su naš gospodarski program. Mi smo stranka koja je refleksija onog što hrvatski narod želi biti. Naš ideal je sretan i zadovoljan hrvatski čovjek! To ćemo ostvariti! HDZ jedini može preporoditi ovu državu. Nitko drugi - jedino mi imamo tu snagu i energiju! Pred nama je velika odgovornost!

Zajedno u Kninu

Bili smo protiv mimohoda u Zagrebu. Ne samo zato što mislimo da je trebalo štedjeti - aktualna vlast imala je neki drugi plan. A to je anulirati značaj proslave Oluje u Kninu! Jer, u Kninu je prava proslava Oluje. Knin je jedinstveno mjesto autentičnog spoja narodnog veselja! Gospođa Pusić je otvoreno rekla da će se taj novi oblik proslave u Zagrebu s vremenom „etablirati“. Nećemo to dopustiti! A i u toj organizaciji su doživjeli debakl. U Oluji je slomljena velikosrpska ideja! Uvijek ćemo slaviti Oluju! U Srbiji se moraju suočiti s istinom o prošlošću i shvatiti da ne mogu politiku graditi na mitovima i lažima. Veliki problem aktualne vlade je što diplomacija nije saveznike podsjetila što se dogodilo prije 20 godina u Kninu.

Konsenzus za nacionalni interes

U slučaju arbitraže sa Slovenijom bio je jedan pokušaj da se na nepošten način dođe do presude - kojom bi se Hrvatskoj oduzeo njezin teritorij. Izašli smo danas s priopćenjem u kojem smo zatražili da Hrvatska izađe iz Sporazuma o arbitraži. Ishod i presuda mogu biti pogubni za Hrvatsku. Tražimo nacionalni konsenzus svih snaga - jer to je nadstranačka stvar. Podržat ćemo Vladu ako oštro i principijelno pristupi rješenju ovog problema. Gospođa Pusić se mora probuditi iz sna - diplomacija mora objasniti svima objasniti što se zapravo dogodilo. Za svaki metar Hrvatske se ginulo - i sad netko pokušava na prijevaru uzeti dio teritorija. Ne možemo to dopustiti. Vjerujem da će i naši slovenske kolege takav jedan pokušaj osuditi, distancirati se od njega i prihvatiti prijedlog hrvatske strane. Nećemo dopustiti da nacionalni interes bude ugrožen!

ŽIVIMO HRVATSKU!

Video: