U Švarcovoj za djecu park u obliku kule

Uz ovaj projekt postoji i projekt uređenja zapuštenog Kozjaka u park zdravlja

Svaki je park priča za sebe i druga tema. Tako je za ovaj u Švarcovoj izrađen idejni projekt, a zamišljen je u obliku kule. Odrađeno je 80 posto radova, trebao bi biti posve gotov do svibnja. Nekih 200 metara od igrališta, između Švarcove i Krežmine ulice, trenutačno se ograđuje prostor za park za pse, a uskoro dolaze i sprave – kazao je predsjednik Vijeća gradske četvrti Maksimir Stanko Gačić i potpredsjednik Gradskog odbora HDZ-a Grada Zagreba. Razgovor s novinarkom Petrom Balijom donosimo u cijelosti:

Gradska četvrt projekata. Tako stanovnici Maksimira zovu kvart u kojem žive. Dio je to grada u kojem je mjesna samouprava iskoristila dva i pol puta više novca od proračuna kojim raspolažu. U 2014. raspolagali su s osam milijuna kuna, a realizirali su radove u vrijednosti 21 milijun kuna.

Samo u uređenje ulica uloženo je 14 milijuna kn, a od toga tek 20 posto pokrio je novac iz malih komunalnih akcija. Ostatak je išao iz gradskog proračuna. Koordinacijom između Vijeća Mjesnog odbora gradske četvrti Maksimir i gradskih ureda Grada Zagreba samo tijekom ožujka i travnja ove godine uređeno je šest ulica, a pri kraju je i uređenje Solarove, a uskoro počinju radovi u Jakićevoj ulici.

Što se sve radi

Uređena su parkirališna mjesta u Maksimirskoj ulici (zapadna strana) od Kvaternikova trga do Mašićeve te napravljena oborinska odvodnja, nogostup i proširenje mosta u ulici Gornji Bukovac. Više od dva milijuna kuna ove godine izdvojeno je za uređenje škola, vrtića te igrališta na području četvrti. No s malo drugačijim konceptom.

– Svaki je park priča za sebe i druga tema. Tako je za ovaj u Švarcovoj izrađen idejni projekt, a zamišljen je u obliku kule. Odrađeno je 80 posto radova, trebao bi biti posve gotov do svibnja. Nekih 200 metara od igrališta, između Švarcove i Krežmine ulice, trenutačno se ograđuje prostor za park za pse, a uskoro dolaze i sprave – kazao je predsjednik Vijeća gradske četvrti Maksimir Stanko Gačić, te dodao da će još jedan tematski park urediti u Bijeničkoj 97, dok će u VIII. Požarinju napraviti igralište na četiri nivoa povezana s mini mostovima. Novo će igralište na Požarinju biti uz novu zgradu veličine 400 metara kvadratnih, namijenjenu sportskim i kulturnim događanjima, dok će tamo svoje prostore dobiti i mjesna samouprava.

Najveći projekt

– Izgradnja objekta Centar Požarinje i objekta mjesne samouprave najveći je projekt među svim planovima 17 gradskih četvrti. Ukupna vrijednost je 4 milijuna kuna, a provukli smo ga kroz dva proračuna. Objekt bi trebao biti gotov do 1. srpnja, a igralište do 1. rujna – kazao je Gačić. Nove ljuljačke i vrtuljak dobilo je i igralište na XI. Ravnicama, a trenutačno se uređuje i dječje igralište na Vinecu.

Sve je bliže i rekonstrukcija parka Kozjak u park zdravlja. Idejni projekt postoji, a uprava KBC-a Zagreb, u čijem je vlasništvu park, obvezala se što prije početi razgovore s Uredom za izgradnju.