U petak, 30. listopada, Mario Župan, predsjednik Kluba HDZ-HSP AS-BUZ u zagrebačkoj Skupštini i kandidat Domoljubne koalicije VI. izborne jedinice, gostovao je emisiji „Svakodnevnica“ na televiziji Z1.

Prenosimo ključne poruke:

Lista kandidata Domoljubne koalicije VI. izborne jedinice je lepeza kvalitetnih i stručni ljudi koji dolaze iz raznih sektora. Naša očekivanja u VI. izbornoj jedinici su sigurnih sedam mandata te ćemo se nesebično boriti za osmi mandat. Na našoj listi imamo i pet žena.

Hrvatska demokratska zajednica prošla je svoju katarzu te je potpuno očišćena. Ponovit ću ono što predsjednik Stranke gospodin Karamarko neprestano ponavlja – Nećemo Vas iznevjeriti, nećemo Vas ostaviti, nećemo se odnaroditi, uvijek ćemo biti među Vama.

Glede zagrebačke organizacije HDZ-a, mi smo prva stranka u Gradu Zagrebu, najjača i najbrojnija. Zagrebački HDZ uživa najveću i najaču podršku ikada. Najbolji pokazatelj su svakako Predsjednički izbori, na kojima je današnja Predsjednica RH., Kolinda Grabar Kitarović dobila preko dvjesto tisuća glasova. Rezultat koji smo tada ostvarili je najbolji rezultat ikada, iskusni znaju da je upravo Grad Zagreb donio pobjedu Predsjednici Grabar Kitarović.

VI. izborna jedinica proteže se od jugoistočnog dijela Zagrebačke županije, preko Sisačko-moslavačke županije do istočnog dijela Grada Zagreba. Uključuje Sisačko-moslavačku županiju koja je uz Vukovar i Škabrnju, teško pogođena stradanjima Domovinskog rata. Isto tako, zahvaljujući bivšoj županici Lovrić Merzel iz SDP, stradala je u gospodarskom smislu. U Gradu Sisku su veliki problemi – problem Petrokemije, neriješen status Hrvata iz BiH, stutus branitelja, Sisak se pretvara u spavaonicu. Naš župan Ivo Žinić obnaša funkciju od nedavno i pokušava revitalizirati Grad koliko koje to moguće.

 

Problemi su prisutni i u Gradu Zagrebu, posebice s obrtnicima, malim i srednjim poduzetnicima te u izostanku povućenih sredstava iz EU fondova. Loša poduzetnička klima vlada poradi visokih parafiskalnih davanja – loše porezne politike, visokih davanja za doprinose i poreze, režije u Gradu Zagrebu. Zagrebački poduzetnici plaćaju cijenu vode po 26 kn po kubiku, to je nedopustivo.Potrebno je omogućiti obrtnicima i poduzetnicima da dišu. Svakako je potrebno staviti prazne gradske prostore u funkciju, nije smisao dati prostor za kunu već smanjiti sve ostale namete te vratiti tradiocionalne obrte u zagrebački centar Grada. Zagreb ima i ozbiljan problem GUP-a te odlaganja i zbrinjavanja otpada- Jakuševec. Sve što je korisno i u interesu Zagrepčanki i Zagrepčana, Klub HDZ-a u Gradskoj Skupšini podržava i podržat će, međutim aktualnom gradonačelniku u dva navrata, zadnjih mjeseci nije prošao rebalans proračuna. Ne provociramo izbore u Zagrebu ali nakon parlamentarnih izbora ukoliko dođe do izbora za gradonačelnika, Hrvatska demokratska zajednica imat će svoga kandidata.

https://www.youtube.com/watch?v=yEc0w__2NV8