Tijekom 44.sjednice Gradske skupštine, uoči početka aktualnog sata, zastupnici SDP-a u Gradskoj skupštini Grada Zagreba napustili su sjednicu protestirajući protiv točaka dnevnog reda. Predsjednik Skupštine i predsjednik HDZ-a Grada Zagreba Andrija Mikulić poručio je kako su taj teatar i cirkus sramotni.

-          Plaćeni smo da sjedimo ovdje na sjednici i raspravljamo. Slagali se ili ne slagali s prijedlozima gradonačelnika, upravo je sjednica mjesto na kojemu o tome treba raspravljati. Zastupnike SDP-a može biti sramota jer su izabrani i plaćeni da kvalitetno raspravljaju, a ne izvode show program- kazao je predsjednik Mikulić u izjavi za novinare.

Obzirom da je sjednica izvanredna te da se na njoj nalaze prijedlozi koji iziskuju nove proračunske troškove, predsjednik HDZ-a Grada Zagreba naglasio je kako je gradonačelnik financijski odgovoran te da on sredstva treba objašnjavati, ali jednako tako dodaje da je svaki od ovih prijedloga pristigao s dokumentom koji jamči da će se sredstva iznaći.

Od predloženih točaka, HDZ je stavio amandman na prijedlog o stjecanju statusa majke odgajateljice za one majke s troje ili više djece, od kojih najmlađe nema navršenih 15 godina. Budući da nisu isključivo majke odgajateljice, HDZ je predložio da jednaki status imaju i očevi odgajatelji.

-          I majka i otac jednako su važni. Nemojmo diskriminirati naše očeve koji su nerijetko sami prepušteni odgoju djecu- istaknuo je u raspravi Andrija Mikulić.

Od preostalih točaka, valja napomenuti kako HDZ nije podržao financiranje udžbenika za djecu pripadnike romske nacionalne manjine. Naime, prema samom zakonu kojim se utvrđuje djelokrug lokalne samouprave, ovakvo financiranje koje prelazi granice Grada Zagreba nije dopušteno.

-          Nitko nema ništa protiv da se djeci pomaže i da im se nabavlja udžbenike, ali tko si to daje za pravo da se zakone konzumira kako se nekom prohtije te da se novci dijele po Hrvatskoj. Ako već postoji toliki višak u proračunu, zašto se ne ulaže u Zagreb, to je pravo pitanje- poručio je Mikulić prilikom rasprave na sjednici Skupštine.