Rebalans proračuna Grada Zagreba kako ga je predložio aktualni zagrebački gradonačelnik nije prihvaćen na jučerašnjoj sjednici Gradske skupštine. Prema predloženom, proračun se sa 6,85 milijardi kuna trebao povećati na 7,1 milijardu, odnosno za 250 milijuna kuna. Klub HDZ-HSP AS-BUZ glasovao je protiv prijedloga rebalansa proračuna iz razloga što je rebalans nerealan, neozbiljan i u njega se pokušava ukalkulirati 205 milijuna kuna temeljem sudskog spora koji Grad Zagreb protiv RH vodi na Trgovačkom sudu.

Zbog izuzetno velikog interesa javnosti, danas je Andrija Mikulić, predsjednik zagrebačke organizacije HDZ-a i potpredsjednik Skupštine ponovno dao intervju za Dnevnik HTV-a na temu jučerašnjih događanja na sjednici Skupštine.

Prenosimo ključne poruke:

Za HDZ i naše koalicijske partnere ne prihvatljiv je prijedlog rebalansa proračuna koji se temelji na neizvjesnom punjenju gradske blagajne. Pro futuro se očekuje odluka Trgovačkog suda u korist Grada Zagreba. U ovom jučer predloženom rebalansu nalazila se i stavka besplatnih udžbenika za srednjoškolce, HDZ nije protiv besplatnih udžbenika, već smatramo da se isti trebaju osigurati ali po kriteriju imovinskog cenzusa. Nakon učinjene analize jučerašnjeg prijedloga rebalansa, stava smo da treba ići u smanjenje proračunskih stavki a ne u povećanje. Ne može se ići u povećanje na temelju predviđanja da će se nešto dobiti u blagajnu.

Hipotetsko je pitanje što ako dođe do povrata sredstava. Ako presuda Trgovačkog suda bude u korist Grada Zagreba, što mi i želimo, treba izraditi novi prijedlog rebalansa. HDZ nije protiv izgradnje fontana, ali smo protiv da to bude sada. Stava smo da sredstva trebaju biti racionalnije preraspoređena, u kvalitetnije projekte, od šireg općeg interesa. Dio novca bi se trebao usmjeriti na npr. besplatan prijevoz učenika. Takvim upravljanjem novca bi se pomoglo i zagrebačkim obiteljima ali i podružnici ZET-a.

Prilikom upisa u dječje vrtiće primjenjuje se kriterij imovinskog cenzusa a prilikom kupovine udžbenika za srednje škole, ne. Smatramo da se treba raditi principijelno i jednoobrazno. Sada u ovom trenutku, nakon što rebalans proračuna nije prošao, aktualni gradonačelnik ima mogućnost uvesti određene privremene mjere, dali će to učiniti, mi to ne znamo.

S HDZ-om nema trgovanja, ne funkcioniramo na takav način. Jedini interes koji nas vodi je interes građanki i građana Zagreba. Kada i ukoliko prijedlog rebalansa proračuna bude u interesu građana tada ćemo ga podržati.

Dojučerašnji koalicijski partneri odnosno vladajuća većina u Gradskoj skupštini očigledno više nije stabilna, pa možda zapravo više niti ne postoji u Gradu Zagrebu.