Rebalans proračuna za 2016.godinu bila je glavna tema rasprave 46.sjednice Gradske skupštine. Polugodišnje izvješće o izvršenju proračuna, kao i o poslovanju Holdinga dalo je uvid u ostvarene projekte i utrošena sredstva, a jučerašnjim se rebalansom predložila preraspodjela sredstva, s onih pozicija gdje ih ima viška, na one pozicije, odnosno gradske urede gdje će sredstava do kraja godine zatrebati. Rebalans proračuna HDZ-ovi su zastupnici podržali uz oštre kritike prema ustaljenoj lošoj praksi gradskih ureda.

-         Ovim rebalansom mi samo preraspoređujemo sredstva u postojećem proračunu kojeg smo izglasali koncem 2015.godine. Međutim, ono što primjećujemo iz godine u godine jest to da mi glasamo za određene projekte, dižemo ruke za njih, da bi na kraju godine došli do toga da se oni takoreći stavljaju na standby – istaknuo je predsjednik Skupštine i šef HDZ-a Grada Zagreba Andrija Mikulić koji je pritom dodao da ne čudi što su Zagrepčani ogorčeni jer se događa da njima značajni projekti u četvrtima čekaju po cijelo desetljeće.

Razlog zbog kojih su HDZ-ovi zastupnici podržali rebalans proračuna, istaknuo je predsjednik Kluba HDZ-HSP AS-BUZ Mario Župan, jest činjenica da rebalans ne predstavlja ništa novo u vidu projekata ili novih rješenja, već samo drukčiju preraspodjelu i u tom dijelu HDZ-ov je klub stavio svoje amandmane da se do kraja godine prebaci više sredstava za vijeća četvrti i palijativu za koje je s gospodarstvom u proračunu predviđeno 200 milijuna kuna.

Prijedlozi koje je gradonačenik uputio netom prije parlamentarnih izbora, razlog su da se u ovom rebalansu ponovno prolongiraju važni projekti.

-         Zbog adhoc prijedloga s kojima nas se suoči i koje zbog socijalne osviještenosti nismo mogli odbiti, nama se u Zagrebu neprestano događa da kapitalni projekti prebacuju na iduću godinu- istaknuo je predsjednik Mikulić koji je dodao da ne čudi što su Zagrepčani zbog takve loše prakse i neplaniranja ljutiti.

Sljedeća sjednica Gradske skupštine bit će 1.prosinca kada na dnevni red dolazi prvo čitanje proračuna, nakon kojeg u istom mjesecu dolazi i drugo čitanje, odnosno izglasavanje proračuna za 2017.godinu.