Prvi čovjek zagrebačkog HDZ-a i potpredsjednik Gradske skupštine, Andrija Mikulić uputio je Odboru za imenovanje naselja, ulica i trgova, prijedlog za uvrštenje imena, nedavno preminulog Hansa-Dietricha Genschera u fond imena Grada Zagreba. Stoga bi u skoroj budućnosti, jedna od zagrebačkih ulica mogla nositi ime velikog političara Hansa-Dietricha Genschera koji je devedesetih godina bio jedan od najzaslužnijih na političkoj sceni za međunarodno priznanje Republike Hrvatske.

Tih najtežih, a ujedno i najvećih godina za Hrvatsku, Genscher je uz Helmuta Kohla odigrao ključnu ulogu u priznanju Hrvatske. Nije se libio u ime jedne od najvećih sila, Njemačke, izboriti na međunarodnoj političkoj sceni za priznanje opravdanosti borbe za samostalnost i suverenost Hrvatske i hrvatskog naroda. Kažu da se prijatelj najbolje poznaje u muci, a Genscher je uistinu u najvećoj muci i borbi bio veliki prijatelj Hrvatske – naveo je potpredsjednik Skupštine Andrija Mikulić u obrazloženju upućenog prijedloga Odboru za imenovanje.

Koliki je značaj i doprinos Hansa-Dietricha Genschera u postizanju međunarodnog priznanja Hrvatske svjedoči i visoko državno odličje Red kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom, koje mu je 1997.godine uručio prvi hrvatski predsjednik dr.Franjo Tuđman. Hrvatska ima svoje velikane, hrvatske branitelje, koji su se svojim životima izborili za slobodu i samostalnost, ali Genscher je svakako bio taj kojem će Hrvatska jednako tako biti zauvijek zahvalna i koji zaslužuje da ulica glavnog hrvatskog grada nosi ime po njemu.