U subotu, 10. listopada predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Grada Zagreba i potpredsjednik Skupštine, Andrija Mikulić, gostovao je u emisiji pod nazivom „ Miščaflu“ Soundset Plavog.

Intervju Andrije Mikulića prenosimo u cijelosti:

Gradonačelnik Bandić najavio je kako je dovršetak fontana stavljen na čekanje, a sada je prioritet rotor i žičara, te Branimirova i Radnička. Kako to komentirate?

Sve ono što je u interesu Zagrepčanki i Zagrepčana je dobro da se radi. No, ja se bojim da na žalost se te sve stvari spominju neposredno prije izbora, a građani od toga nemaju koristi. Naravno da je potrebna žičara, ali Grad Zagreb nema ljude koji bi mogli povući sredstva iz Europske unije, iako imamo Ured kojemu je osnovna funkcija baš za povlačenje novaca. Što se tiče Radničke, prije dvije godine je pušten prvi dio, a što je drugim dijelom. Netko će reći imovinsko pravni odnosi, a to samo govori o nesposobnosti onih koji su to trebali riješiti. Što se rotora tiče naravno da je potrebna denivelacija, ali od kuda novci kada rebalans proračuna u Skupštini nije prošao? Bojim se da za ovakve stvari u ovom trenutku nema novaca.

Često ističete kako je promet u Zagrebu u jako lošem stanju pogotovo u jutarnjim i poslijepodnevnim satima, a naročito kada padne kiša. Koja su vaša rješenja, što bi vi učinili da se izbjegnu gužve i čekanja?

Mi smo u više navrata govorili kako je promet u Zagrebu jedan od gorućih problema. Gdje stoji da Zeleni val mora ići zapad -istok i istok-zapad. Već sam u više navrata s ljudima koji se bave time razgovarao. Zašto na Zelenom valu moramo imati jedan red parkirališnih mjesta? Zamislite da samo taj dio parkirališta pretvorimo u još jednu traku. To vam je 1/4 protoka veća i u vremenu i u količini automobila. Osim toga, postoje projekti koji bi trebali riješiti ulaze i izlaze iz grada, danas to na žalost nije tako. Postavlja se i pitanje, zašto baš do Trga bana Jelačića morate autom? Zašto ne bi dan ili dva u tjednu napravili da centar bude bez automobila? To bi svi prihvatili jer su ljudi danas i ekološki svjesni.

Grad se početkom prošlog mjeseca zadužio 190 milijuna kuna na 5 godina. Kreditiranje je podržalo 26 zastupnika, a upravo tolika je apsolutna većina potrebna za donošenje zaključka o kreditiranju. Prije toga Gradska je skupština odbila rebalans, a u prosincu će se glasovati o proračunu. Može li Grad funkcionirati na ovakav način ili su nam potrebni prijevremeni lokalni izbori u Zagrebu?

Sve što rekli su činjenice. HDZ-e nije bio za ovaj prijedlog rebalansa. Bila je situacija da rebalansom smanjujete stavke za razvoj gospodarstva u Zagrebu te izgradnju škola i vrtića, a danas imate u novinama da će se graditi 48 škola odnosno 40 vrtića. Ja vas pitam od kuda? Mi smo imali prije dva dana predsjedništvo Skupštine na kojoj se utvrđuje dnevni red. I opet je točka rebalans u najavi. Mi smo mišljenja da je to neozbiljno.

 

http://www.soundset.hr/vijesti/interview-tjedna/mikulic-novaca-za-rotor-i-zicaru-trenutno-nema