U dupkom punoj dvorani Matice hrvatske u Zagrebu sinoć je proslavljena 25. obljetnica osnutka HDZ-a Gradske četvrti Donji grad. Motivirajući govor - često prekidan pljeskom - održao je Tomislav Karamarko. Uoči skupa, predsjednik HDZ-a odgovarao je na pitanja mnogobrojnih novinara.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-seselj-je-sirio-mrznju-i-ideje-koje-su-dovele-do-velikosrpske-agresije

- Nakon stvaranja, obrane i oslobađanja hrvatske države, pred HDZ-om je druga povijesna zadaća - vraćanje dostojanstva jedinoj nam domovini i svim njenim građanima. Posljednje što bismo željeli jest doći na vlast neodgovorni i nepripremljeni kao SDP.  Ili da dođemo na vlast samo zbog toga kako bismo podijelili funkcije, sinekure, vozila, kabinete… Takva vlast nam ne treba! Takav premijer ne želim biti! Pred nama je zadaća postavljanja gospodarstva na zdrave noge! - samo su neki od naglasaka iz Karamarkova govora.

Govor predsjednika HDZ-a možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

Dr. Tuđman poveo narod u slobodu

Da nije bilo HDZ-a, danas ne bi bilo ni hrvatske države - neovisne, demokratske, parlamentarne. Sve ono što nismo imali do 90-ih godina. Živjeli smo u totalitarnom sustavu, sustavu kulta ličnosti, verbalnog delikta… U nekoj čudnoj zemlji - gdje smo kao narod bili pojava drugog reda! No u povijesti uvijek dođe jedan čovjek i ponudi svoju energiju, znanje i viziju - i povede svoj narod ondje gdje je on uvijek htio biti. U slobodu i neovisnost! To je učinio dr. Franjo Tuđman - najveći Hrvat 20. stoljeća.

SDP-ova skepsa prema državi

Kad pričamo o HDZ-u - moramo pričati o ponosu i sreći što smo njeni članovi. Biti član HDZ-a prije 25 godina bio je svojevrsni avanturizam. Nije se tada znalo gdje će završiti „vijugava cesta“ kojom se krenulo, no zahvaljujući dr. Tuđmanu, HDZ-u - i braniteljima koji su obranili državu od velikosrpske agresije - ta je cesta ipak išla u budućnost. To je istina! A kakvu Hrvatsku danas imamo? Je li to Hrvatska kakvu smo željeli? Kod lažnih socijaldemokrata - svaki put kad dođu na vlast   uvijek opažamo iste sindrome. A to je da se distanciraju od hrvatske države. Skeptični su prema njoj - pokušavaju je relativizirati.

Zaustaviti egzodus

HDZ je za njih uvijek „problem“. I danas smo za njih „stranka opasnih namjera“! Vratili smo se dr. Tuđmanu - i to jačanje HDZ-a silno iritira neke koji bi htjeli da se slomi kralježnica naše stranke. Jer - HDZ je jedina stranka koja ima snagu promijeniti zemlju na bolje. Kao što smo 90-ih sve napravili da oživotvorimo vjekovni san našeg naroda, danas su pred nama nove obaveze. Hrvatska je materijalno urušena! Gospodarstvo se rapidno i „uspješno“ u zadnje tri i pol godine urušilo. Iselilo je više od 100.000 mladih. Odlaze visokoobrazovani, informatičari, inženjeri, liječnici… Vitalni dio naroda želi otići iz Hrvatske!

Surađujemo s najboljima

Kada dođemo na vlast   pred nama je zadaća postavljanja gospodarstva na zdrave noge. Uporno se već tri i pol godine kao stranka bavimo gospodarskim problemima. U razgovorima s mnogim našim stručnjacima zaključili smo da bi bilo mudro potražiti tuđa iskustva. I potražili smo iskustva naših slovačkih prijatelja koji su svoju zemlju podigli iz „mrtvila“ - i pretvorili je u državu s respektabilnim rastom! Potražili smo i iskustva jedne Bavarske u kojoj je nezaposlenost ispod pet posto. Stoga smo naš program i odlučili raditi upravo s njima. Jer - posljednje što želimo jest doći na vlast nepripremljeni kao SDP.  Ili da dođemo na vlast samo kako bismo podijelili funkcije, sinekure, vozila, kabinete… Takva vlast nam ne treba! Takav premijer ne želim biti!

Pred povijesnom zadaćom

Hrvatska djeca žele normalno živjeti - zaslužila su da budu školovana i da nakon školovanja imaju radno mjesto. Htjeli smo stoga postići konsenzus oko našega gospodarskog programa, a Milanović je odgovorio da je naša suradnja s Bavarcima - „opasnost za nacionalnu sigurnost“!? Hrvatska je zaslužila da bude jedna od najuređenijih i najbogatijih država u EU - jer za to imamo sve predispozicije. No moramo biti realni   to neće biti lako. I zato je pred nama druga velika povijesna zadaća - vraćanje dostojanstva domovini i borba za kvalitetan život svakog pojedinca. Pozivam na jedinstvo   od Dubrovnika do Vukovara! Hrvatska se probudila i opet diše s nama. HDZ se vratio među narod, a narod se vratio HDZ-u!

Više fotografija s obilježavanja 25. obljetnice HDZ-a u zagrebačkoj četvrti Donji grad možete pogledati na sljedećem linku:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.773493382749702.1073741992.406059206159790&type=1