Zagrebačka organizacija Hrvatske demokratske zajednice predvođena predsjednikom Gradskog odbora i potpredsjednikom Gradske skupštine Andrijom Mikulićem u pratnji stranačkih dužnosnika, članova, simpatizera i građana Zagreba dostojanstveno je obilježila – Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima.

Prigodno su položili vijenac i zapalili svijeće na grobu Stjepana Đurekovića i Brune Bušića, na taj način odajući počast mučki ubijenim svim hrvatskim emigrantima od strane jugoslavenske tajne policije UDBE te svim ostalim žrtvama komunističkih, fašističkih, nacional-socijalističkih i svih drugih totalitarnih režima. Izaslanstvo gradske organizacije Hrvatske demokratske zajednice obišlo je i spomen-obilježje na žrtvu hrvatskog naroda u komunističkom režimu  u Lonjščinskoj šumi (Gračani)  te spomen-obilježje eksumiranih iz masovne grobnice stradalih 1945. u Gornjoj Kustošiji.

Obilježavanjem Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, Hrvatska se pridružila većini zemalja članica EU koje  osuđuju zločine počinjene  tijekom totalitarnog komunističkog poretka. Posebno se prisjećajući svih progonjenih i stradalih hrvatskih domoljuba kako  u Hrvatskoj i izvan nje tijekom 1945.-1990., čija žrtva je ugrađena u temelje današnje slobodne, neovisne i demokratske Hrvatske.

Mikulić: HDZ osuđuje sve totalitarne režime i ne dijeli žrtve

Danas obilježavamo Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima. Hrvatska demokratska zajednica osuđuje sve zločine i sve totalitarne režime - i nacional-socijalizam, i fašizam, i komunizam te se u skladu s europskim i općecivilizacijskim standardima, s pijetetom prisjećamo se SVIH žrtava te se nadamo da se ovakva zlodjela nikada više neće ponoviti. Svakim danom sve više ljudi spoznaju što su i kakvi su bili totalitarni i autoritarni režimi, važno je da spoznaju kako su sve žrtve tih režima nevine i mučki ubijene zbog borbe za neovisnu, demokratsku i slobodnu Hrvatsku.