Povodom Svjetskog dana Roma u Sesvetama je proteklog petka odigrana prijateljska utakmica između reprezentacije Roma i Sabora. Ovaj nogometni susret pratio je i sesvetski HDZ s predsjednikom Vijeća te gradske četvrti Draženom Markotom, a zanimljivu su utakmicu odigrali i svećenici protiv imama.

Prijateljskom nogometnom utakmicom tako je obilježen ovaj dan posvećen svim Romima, a sportski susret u Sesvetama primjer je načina integriranja i prihvaćanja Roma u hrvatskom društvu. Da se u tom pravcu treba nastaviti još intenzivnije, u svojoj je čestitki istaknuo i predsjednik zagrebačkog HDZ-a.

Svim Romima u našoj zemlji želim da u hrvatskom društvu osjete i postignu potpunu toleranciju i integraciju uz očuvanje svog kulturnog identiteta. Našim sugrađanima želim sretan Međunarodni dan Roma – čestitao je šef zagrebačkog HDZ-a svim Romima u Hrvatskoj te naglasio kako je upravo zajedništvo ono što obilježava HDZ. Poštivanje tuđe  tradicije, uz zaštitu i očuvanje svog naroda i kulture.

Svjetski dan Roma tradicionalno se obilježava 8.travnja, u čast prvog Svjetskog kongresa Roma održanog u Londonu 1971.godine na kojem su usvojene romska zastava i himna.