U Centru za kulturu i obrazovanje Susedgrad u Gajnicama u četvrtak, 28. ožujka 2019. godine održana je svečanost obilježavanja 29. obljetnice osnutka Odbora gradskih četvrti Podsused-Vrapče, Stenjevec i Črnomerec.

Svečanosti su nazočili predsjednik HDZ-a i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednici Hrvatskog sabora Željko Reiner i Milijan Brkić, ministar zdravstva RH Milan Kujundžić, državni tajnici Zvonko Milas, Zdravko Jakop i Tomislav Ivić, pomoćnik ministra obrane RH Roman Mikulić, Vladimir Šeks, predsjednik Zajednice utemeljitelja Hrvatske demokratske zajednice “dr. Franjo Tuđman” Mario Kapulica, predsjednik GO HDZ-a Grada Zagreba Andrija Mikulić, general Miljenko Filipović, saborska zastupnica Ljubica Lukačić, zastupnik u Europskom parlamentu Davor Ivo Stier, zastupnik u Gradskoj skupštini Grada Zagreba Pere Semren, Domagoj Milošević, domaćini svećanosti predsjednik OGČ HDZ-a Podsused-Vrapče Zoran Piličić, predsjednik OGČ HDZ-a Stenjevec Jure Šarić, predsjednik OGČ HDZ-a Črnomerec Tomislav Sokol, brojni branitelji, članovi, prijatelji i drugi.

Prisutnima su se redom obraćali predsjednici Odbora gradskih četvrti Podsused-Vrapče, Stenjevec i Črnomerec, g. Zoran Piličić, g. Jure Šarić i g. Tomislav Sokol, predsjednik Zajednice utemeljitelja Hrvatske demokratske zajednice “dr. Franjo Tuđman” g. Mario Kapulica, predsjednik GO HDZ-a Grada Zagreba g. Andrija Mikulić te na kraju predsjednik HDZ-a i Vlade RH g. Andrej Plenković.

“Privilegija je da baš ova generacija Hrvata živi neovisnost, samostalnost, da živi svoje vrijednosti, da njeguje svoju kulturu, da njeguje svoju povijest, svoju tradiciju, svoju vjeru, svoj jezik. Sve to nama nameće odgovornost da sada – 30 godina kasnije pozicioniramo i državu i društvo na pravom mjestu i na pravim temeljima u širem kontekstu i europskom i globalnom u kojem živimo. Taj kontekst se rapidno mijenja, pred nama su brojni izazovi, događaji koji se zbivaju jako daleko od nas na kugli zemaljskoj, a koji imaju itekako efekta na sve nas … Povezanost svih sa svime je na neki način nova šahovska ploča na kojoj se moramo snalaziti. Snalaziti se kao stranka, kao Vlada, kao država i kao društvo, a da bismo to mogli moramo se prilagođavati okolnostima na način da pratimo trendove, da budemo agilni, da koristimo šanse i da ulažemo u inovacije, konkurentnost, da privlačimo investicije da pokazujemo signale da smo zreli u pogledu odabira smjera u kojem idemo i da znamo kako imati snage izdržati takav put društva i takav put države.” poručio je predsjednik Plenković.

Predsjednik Vlade RH g. Plenković je posebno istaknuo konkretne stvari što se tiču Grada Zagreba, a koje se ne bi događale da nema europskih sredstava. Te konkretne stvari su: obnova i rekonstrukcija zagrebačkog rotora, autobusi ZET-a, rekonstrukcija Studentskih naselja “Stjepan Radić” i “Cvijetno”, ulaganja u znanost i zdravstvo, ulaganje u socijalnu infrastrukturu, kulturnu baštinu i prirodnu baštinu. Sve nabrojano istaknuo je Plenković, financira se iz europskih fondova zahvaljujući dodanoj vrijednosti članstva Hrvatske u Europskoj uniji.

“Financirat će se još tramvaji, međugradski prijevoz, brownfield investicije, a sve to će se događati zato što smo ostvarili politiku Vlade kojoj je jedan od ključnih ciljeva ravnomjeran regionalni razvoj zemlje, Vlade koja želi smanjiti nejednakosti u razvoju Hrvatske te Vlade koja želi biti poveznica europskih sredstava, nacionalnih sredstava i lokalnih prioriteta.” zaključio je Andrej Plenković.