Izborom Andrije Mikulića za predsjednika Gradske skupštine, HDZ se u Gradu Zagrebu na tu dužnost vratio nakongotovo 17 godina, čime je sama važnost ovog događaja još veća i značajnija. S 33 glasa za, Mikulić je na 40.sjednici Skupštine izabran za predsjednika, a u daljnjem tekstu donosimo govor novoizabranog predsjednika u kojemu već naznačio promjene u radu ove institucije koje će s njim i započeti. 

Čast mi je prije svega što su me moja stranka i Klub zastupnika predložili za ovu odgovornu dužnost u drugom domu Hrvatske. Pred nama je veliki posao, jer prije svega imamo više od polovice sredstava iz proračuna za 2016.koje trebamo ispratiti do kraja te osigurati da svaka stavka iz proračuna bude utrošena na način na koji je predviđeno, ali i da već sada počnemo graditi strateške projekte i pronalaziti načine za podizanje investicija koji će ući u iduću godinu. Zbog toga s ovog mjesta danas najavljujem podizanje razine rada Skupštine na višu razinu. Podizanje letvice rada ovog Parlamenta o kojem ovisi Zagreb, odnosno o kojem ovise Zagrepčani će podići i standard transparentnosti i demokratičnosti rada, a ako nam je svima zajednički cilj osigurati razvoj Zagreba sukladno razvoju svih europskih metropola, onda ne postoji parcijalan interes ili interes samo jedne osobe ili stranke.

Mogu reći da je dosadašnji rad bio relativno dobar, ali generalno gledajući vrijeme je da obacimo ne u jednu, negu u dvije brzine više. Zagreb munjevito raste iz dana u dan, a ovaj drugi dom Hrvatske to mora svojim radom i odlukama pratiti.

Kao izabrani predsjednik Skupštine, predsjednik svih Zagrepčana odavde šaljem poruku vama zastupnicima, ali prije svega onima zbog kojih radimo- a to su naši sugrađani- Neće više biti blokada donošenja glavnih strateških dokumenata i njihovo provlačenje iz sjednice u sjednicu i tako po dvije godine! Prvi nam je korak odrediti one projekte koji su nam svima ključni, stati iza tih projekata i onda ih s najvećim mogućim brojem ruku i izglasati. Ako svi gledamo u isti cilj, onda smo već sklopili konsenzus. Jer i moj susjed u Dubravi i susjeda na Gornjem gradu što gleda i nas zastupnike u Skupštini i u Saboru svaki dan zaslužuje prije svega jednako, ali najbolje od grada, a za to smo mi odgovorni. Ako postojimo kao parlament, želim da Zagrepčani osjete što on znači. I zbog toga je meni kao predsjedniku potrebna suradnja s vama zastupnicima, ali i sa svakim predstavnikom i mjesne samouprave i svakog Zagrepčanina-od Brezovice,preko Trga bana Jelačića pa sve do Sesveta. Zbog toga ćemo osim koordinacije s predsjednicima Vijeća četvrti, uvesti i kolegije s potpredsjednicima skupštine i klubovima zastupnika. Još češće i toplo se nadam učinkovitije. Prijedlozi koji ovdje dolaze na sjednicu moraju biti prije potpuno jasno i transparentno iskomunicirani i dorađeni, jer blokada rada Skupštine je posljednja i najgora opcija, čije su posljedice sutra teret prvenstveno naših Zagrepčana. Hvala vam još jednom na davanju povjerenja i potpore za ovu dužnost i još jednom ponavljam da sam ponosan što sam ispred najjače stranke u Hrvatskoj izabran voditi ovu instituciju. Svima nama želim puno sreće, dobre suradnje, dostojanstvenije i transparentnije komunikacije i rada.

Uz izbor Andrije Mikulića, na 40.je sjednici Gradske skupštine za novog HDZ-ova zastupnika prisegnuo i Zoran Čogelja koji je na tom mjestu zamjenio dosadašnjeg zastupnika Dražana Bilokapića.