Sinoć je u velikoj dvorani svetišta Sveta Mati Slobode, u organizaciji zagrebačke organizacije Hrvatske demokratske zajednice, na zagrebačkom Jarunu održano predstavljanje knjiga ''Tuđmanova arhiva'' i ''HDZ-od osnutka do Prvog općeg sabora''. Knjige su pretstavili i  promovirali prof. dr. Miroslav Tuđman, prof. dr. Zdravko Tomac i Milan Kovač jedan od osnivača Hrvatske demokratske zajednice. Prije samog predstavljanja, služena je Sveta misa za Veljka Marića, nepravedno zatočenoga u srbijanskom kazamatu.

Nazočnima uvodno se obratio Andrija Mikulić, predsjednik Gradskog odbora Hrvatske demokratske zajednice Grada Zagreba:

Kažu da je za dobro štivo uvijek pravo vrijeme pa tako i tiskanje ovih knjiga dolazi u pravo vrijeme. Vrijeme skidanja maski, vrijeme demistifikacije i vrijeme valoriziranja pravih vrijednosti na kojima počiva naša domovina.

Složene i dramatične povijesne okolnosti u zadnjem desetljeću 20. stoljeća, kada je došlo do sloma komunističkog sustava u svijetu i stvaranja većeg broja novih država na prostoru jugoistočne i središnje Europe, dovele su do jednog od najslavnijih razdoblja novije Hrvatske povijesti.

Hrvatska demokratska zajednica, svjesna trenutka u kojem se Hrvatska nalazi i svoje povijesne odgovornosti, ali i sa željom da se konačno jednom za uvijek rasvijetli uloga prvog predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana odlučia je poduprijeti jedan ovako velik i kompleksan projekt kao što je Tuđmanov arhiv.

Naravno da ovakav opsežan izdavački projekt zahtijeva dugotrajne pripreme  koje su trajale više od godinu dana, i ovom prigodom svakako treba odati priznanje i zahvalnost Glavnom uredniku cijele edicije prof. dr. Miroslavu Tuđmanu i njegovim suradnicima na ogromnom trudu koji su uložili kako bi ista ugledala svijetlo dana. Uvjerenja smo da će svaka ozbiljna institucija koja se bavi proučavanjem povijesnih događaja, kao i svaki povjesničar željeti u svojem knjižnom opusu imati jedan ovako interesantan komplet knjiga.

Danas ćemo predstaviti i drugu knjigu ''HDZ – od osnivanja do prvog općeg sabora koja je također prepuna autentičnih dokumenata iz doba razvijanja ideje pa do stvaranja najveće i možemo reći povijesne stranke u Hrvata. Gospođa Ankica Tuđman, supruga pokojnog prvog Predsjednika i utemeljitelja Suverene i moderne Hrvatske tih je godina marljivo arhivirala sve dokumente, razmišljanja, zabilješke i fotografije na čemu joj treba izreći hvalu i odati priznanje.

Video: