Trenutni način naplate prikupljanja komunalnog otpada nije motivirajući i ne doprinosi smanjenju količine miješanog komunalnog otpada niti smanjenju količine biorazgradivog otpada u miješanom komunalnom otpadu.

HDZ Grada Zagreba zalaže se za cjeloviti sustav gospodarenja otpada, što prije svega znači naplatu javne usluge prikupljanja komunalnog otpada prema količini (volumenu ili masi).

Prema planu gospodarenja otpadom potrebno je uvesti mjere za poticanje odvojenog sakupljanja otpada na kućnom pragu, te uvesti stimulativne mjere pri naplati javne usluge prikupljanja komunalnog otpada prema sastavu i količini.

Prema tome, kućanstva plaćaju onoliko koliko proizvedu miješanog otpada, a odvojene korisne sirovine poput papira, stakla, metala i plastike se ne zaračunavaju.

Poticajna naknada za smanjenje količine miješanog komunalnog otpada propisana je Zakonom o održivom gospodarenju otpadom. Tom naknadom se potiče jedinica lokalne samouprave da provede mjere radi smanjenja količine miješanog komunalnog otpada koji nastaje na području te lokalne samouprave. Naknada se plaća u Fond zaštite okoliša i energetske učinkovitosti. Ova naknada se koristi radi sufinanciranja odvojenog sakupljanja otpada.

Istina je da ulaganje u odvojeno prikupljanje znatno povećava troškove nositelja usluge (tzv. fiksni troškovi), ali sredstva za nabavku infrastrukture je moguće osigurati, osim iz navedenog Fonda, također iz danas raspoloživih fondova EU-a.