Zagreb, 9. svibnja 2015.

Povodom jučerašnje inicijative Foruma mladih SDP-a, prevođenog predsjednikom zagrebačkog SDP-a Davorom Bernardićem, da se 8. svibnja počne slaviti kao Dan Grada Zagreba, Mladež Hrvatske demokratske zajednice Grada Zagreba reagira sljedećim priopćenjem za javnost:

Mladež Hrvatske demokratske zajednice Grada Zagreba osuđuje sve totalitarne režime te naglašava kako je antifašizam vrijedna i neosporiva civilizacijska tekovina. Međutim, ističemo da je potrebno napraviti jasnu distinkciju između zapadnog antifašizma koji se borio za uspostavu mira, demokracije, višestranačja, poštivanja ljudskih prava i sloboda, te s druge strane titoističkog antifašizma koji je jedan totalitarni režim zamijenio drugim totalitarnim režimom, komunizmom.

Podsjećamo kako Domovinski rat i borba za hrvatsku neovisnost predstavljaju konstitutivnu vrijednost u novijoj hrvatskoj povijesti budući da su se hrvatski branitelji istovremeno borili protiv velikosrpske agresije i tzv. Jugoslavenske narodne armije, odnosno jugoslavenskog komunizma.

Izjavu predsjednika Foruma mladih SDP-a ''kako se Dan grada slavi na datum 31. svibnja, koji nema nikakvu vrijednost ni važnost za Zagreb'', smatramo neprihvatljivom. Podsjećamo kako je 1991. godine, kardinal Franjo Kuharić proglasio Majku Božju od Kamenitih vrata zaštitnicom Grada Zagreba na osnovi višestoljetne tradicije (od 1731. godine) štovanja njezina lika u kapelici Kamenitih vrata. Zagreb je, kao grad tradicije i kulture, upravo dan svoje zaštitnice, 1999. proglasio i Danom grada.

Također, ovom prilikom, pozivamo Forum mladih SDP-a da pozornost usmjere na teme koje će mladima osigurati egzistenciju i zaustaviti njihovo iseljavanje iz Republike Hrvatske. Povijest neka nam bude učiteljica života, a ne tema prijepora i razlog za potenciranje ideoloških razlika.

Mladež Hrvatske demokratske zajednice
grada Zagreba