Svehrvatska državna smotra "Dani zahvalnosti za plodove zemlje - Dani kruha 2014." u organizaciji udruge Lijepa naša danas je održana po dvadeset i treći puta, a okupila je sudionike iz 41 vrtića, osnovne i srednje škole iz šesnaest hrvatskih županija te Vojvodine i Bosne Hercegovine. Svečanosti je, uz velik broj sudionika te uzvanika iz javnog i društvenog života, nazočio i predsjednik GO HDZ Grada Zagreba i potpredsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić sa svojim suradnicima.

Osnovna smisao ovog projekta "Dani kruha - Dani zahvalnosti za plodove zemlje" je kroz izložbu plodova zemlje ukazati na potrebu očuvanja biološke raznolikosti, običaja i nacionalne kulturne baštine i identiteta. Projekt ima i svoju duhovnu dimenziju koja se očituje kroz izložbu i štovanje kruha kao izvora životne i duhovne snage.

Kako je naglasio predsjednik udruge Lijepa naša Ante Kutle, državna smotra i obilježavanje Dana kruha započela je prije dvadeset i tri godine u Zagrebu gdje je doživjela i svoje drugo izdanje, a oba pod visokim pokroviteljstvom Prvog hrvatskog Predsjednika dr. Franje Tuđmana. Posljednjih dvadeset godina državna smotra održavala se diljem Lijepe naše, a ove godine se opet vratila u Zagreb.

Osim na nacionalnoj razini Dani kruha - Dani zahvalnosti za plodove zemlje obilježavaju se svake godine tijekom mjeseca listopada i na županijskoj odnosno lokalnoj razini. Tako se u organizaciji zagrebačke podružnice udruge Lijepa naša, Dani kruha za Grad Zagreb tradicionalno održavaju u zagrebačkim Remetama, a pod ravnanjem predsjednice Lijepe naše za Grad Zagreb Jagode Lisac Šepić koja je ujedno i predsjednica PO Zajednica žena Katarina Zrinski Maksimir.

Osim svečanog otvorenja smotre, obilaska štandova i kulturno-umjetničkog programa, sudionici manifestacije prisustvovali su tradicionalnoj svečanoj Svetoj misi koju je ove godine predvodio pomoćni biskup Ivan Šaško.

Ovogodišnje nacionalno izdanje ove Svehrvatske svečanosti održalo se pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, a domaćini su bili Grad Zagreb, Župna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije, Remete i Osnovna škola Remete. Veliku potporu u organizaciji dala je i Gradska četvrt Maksimir na čijem čelu je potpredsjednik GO HDZ Grada Zagreba i predsjednik PO HDZ Maksimir Stanko Gačić.

Organizator ove tradicionalne manifestacije je ekološka udruga Lijepa naša koja je hrvatskoj javnosti poznata po svom organiziranom ustrojstvu na državnoj razini te opsežnom programu rada po projektima odgoja i obrazovanja za okoliš i održivi razvoj.