Ministar zdravlja sramotno je i seksistički uvrijedio medicinsku sestru koja je nagrađena za dugogodišnji, požrtvovni rad s pacijentima! A nije uvrijedio samo nju - nego i sve medicinske sestre koje rade za sve manju plaću! I sve žene! Zar Siniša Varga misli da je isprika dovoljna? Jer ovo je, nažalost, tek jedna u nizu njegovih afera.

Je li Vargin seksistički ispad to „svjetlo“ na koje se poziva njegov šef Milanović? Zašto o izgredu šute SDP-ovke i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova? - pitanja su to i glavni naglasci s konferencije za novinare koju su u središnjici održali član HDZ-ova (nacionalnog) Odbora za zdravstvo dr. Ivan Ćelić i predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova u Gradskoj skupštini Grada Zagreba Margareta Mađerić.

Dr. ĆELIĆ: Vrijeđanje dostojanstva svih medicinskih sestara!

Svjedočili smo jučer da je svečani događaj dodjele nagrada za najbolju medicinsku sestru i liječnicu zasjenjen krajnje neprimjerenom izjavom ministra Varge. Radim u Klinici za psihijatriju „Vrapče“ i osobno znam koliko je nagrađena medicinska sestra uložila ljubavi i požrtvovnosti u rad s pacijentima. No Varga nije uvrijedio samo nju - nego i sve medicinske sestre koje u Hrvatskoj rade u sve težim uvjetima i, nažalost, za sve manju plaću.

Nakon brojnih Varginih afera u vrlo kratkom vremenskom razdoblju - prisjetimo se samo korištenja službenog vozila za odlazak na skijanje, uzimanje posrednika za osiguranje bolnica bez javnog natječaja, smjene ravnatelja bolnica u funkciji unutarstranačkog obračuna s kadrovima Milanovićevih oponenata ili dodjele novca vlastitoj udruzi - jučerašnji eksces samo je pokazatelj da nije u stanju u ovim vrlo teškim i odgovornim vremenima upravljati sustavom zdravstva.

No ministar Varga, očit, ne može kontrolirati ni vlastito ponašanje - ni ono što govori, ni ono što čini! Možda se u privatnim krugovima može predstavljati kao vic-maher, ali trebao bi znati da dužnost ministra nosi odgovornost javne osobe. Ovo je, nažalost, samo kap u moru sveopćih „nespretnosti“ kojima ministar Varga uznemirava javnost. Zar se s ovakvim „svjetlom“ Vargin šef Milanović odlučio boriti - kao što se sam hvasta - protiv „tame“?! Što je sljedeće na repertoaru ove nesposobne vlade?- upitao se dr. Ivan Ćelić.

MAĐERIĆ: Zašto šuti Forum žena SDP-a?

Istup ministra Varge uistinu je sramotan! To je klasičan primjer spolne diskriminacije i spolnog uznemiravanja. U konkretnom slučaju - medicinske sestre koja je nagrađena za dugogodišnji, požrtvovni rad. Ali, nažalost, Vargin novi skandal nije iznimka - zadnjih smo mjeseci svjedoci niza takvih ispada SDP-ovih dužnosnika. Postavljam opravdano pitanje - zašto kolegice iz Foruma žena SDP-a cijelo vrijeme šute, uopće ne reagiraju? Zar im je važnija poslušnost spram muških kolega od reakcije na seksističke i diskriminirajuće izjave?

Kao predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova u Gradskoj skupštini Grada Zagreba izražavam zabrinutost jer nisu reagirale ni mjerodavne državne institucije - pravobraniteljica za ravnopravnost spolova ili pak čelnica Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH! Vargina isprika nije dovoljna! Pa ne možeš beskonačno činiti nešto loše i nakon toga se ispričavati! Do kada?!

Hoće li Vargina sramotna izjava pridonijeti daljnjem egzodusu mladih ljudi? U 2013. samo u Njemačkoj je izdano 25.000 radnih dozvola za naše građane! A mnogim su se mladim i obrazovanim ljudima koji bježe iz Hrvatske pridružile i - medicinske sestre. Žalosno je što će i Vargin ispad mnoge od njih potaknuti da potraže budućnost izvan Domovine!- zaključila je Margareta Mađerić.

OSTAVKA? VEĆ JE SAM TO MORAO SHVATITI!

Nakon izlaganja, uslijedilo je novinarsko pitanje je li vrijeme za smjenu ministra zdravlja. Dr. Ćelić je kratko i jasno odgovorio - Varga je generirao u vrlo kratkom razdoblju toliko afera da je već sam morao shvatiti da je vrijeme za ostavku.