Zagrepčani će moći vidjeti svaku kunu u proračunu i za što je i na koga točno potrošena. Jer to je novac svih nas! - poručio je Davor Filipović u emisiji HTV-a „1 na 1“ (urednik i voditelj: Romano Bolković) govoreći o svom programu, viziji razvoja Zagreba te novom modelu transparentnog i odgovornog upravljanja gradskim financijama:

- Kada se govori o bilo kojem projektu u našem gradu, percepcija je takva da se uvijek osjeti miris korupcije, koji osjete čak i oni koji su zbog COVID-a izgubili njuh. Iz tog je razloga i ključno uvesti novi model upravljanja.

Uz ozbiljan napor, veliku želju i volju - nastavio je naš pobjednički kandidat za gradonačelnika Zagreba - stvari se mogu i moraju promijeniti nabolje:

- U životu sam sve radio pošteno, nemam nikakvih mrlja u karijeri, prezirem lopovluk. Zasukat ću rukave i novim modelom upravljanja gradskim financijama učiniti život sugrađana boljim. To je uvjet bez kojeg se ne može pokrenuti bilo što drugo. Poznato je da je proračun Zagreba dugi niz godina devastiran.

Lanjskog su rujna, naime, financijski izvještaji pokazali manjak od milijardu i 300 milijuna kuna u gradskom proračunu:

- Tada sam upozorio da ćemo doživjeti crnu sudbinu Detroita, američkog grada koji je 2013. bankrotirao, ako se ne napravi radikalni zaokret u upravljanju financijama.

Osim da Zagrepčani imaju uvid u svaku potrošenu kunu, postoji još načina kako podići transparentnost - izdvojio je Filipović:

- Uvest ću obavezne imovinske kartice za sve pročelnike u gradskoj upravi i direktore gradskih poduzeća.

Upitan koje su najvažnije točke njegovog razvojno-socijalnog programa, Filipović je, osim odgovornog upravljanja, naveo i uspješnu i pravednu obnova te kapitalne projekte koje će provesti u sinergiji s našom Vladom:

- Ima snažnu podršku predsjednika Andreja Plenkovića koji je već pokazao kako se znanjem, odvažnošću, kompetencijom stvari mogu mijenjati na bolje.

POKRIVANJE KAMATA NA KREDITE ZA OBNOVU

U dijelu emisije posvećenom pitanju obnove, naš kandidat je napomenuo da je ključ, ponovno, pametno upravljanje financijama:

- Stvoren je kvalitetan zakonski okvir kako bismo bili sigurni da će sve biti pošteno i transparentno. Ono što kao gradonačelnik mogu napraviti jest da direktno pomognem našim sugrađanima tako da Grad Zagreb preuzme plaćanje kamata na kredite onima koji su ih uzeli kako bi obnovili svoje domove.

Cijelu emisiju možete pogledati i poslušati na donjem linku:

https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/filipovic-zelim-podici-razinu-transparentnosti-1451109?fbclid=IwAR2E-QegF6Rk3fWlOaC2M4VHYddLt_WwaEowIritZBT8zYOes8zcSQlyHUY