Mario Župan, zamjenik koordinatora za VI. Izbornoj jedinici i predsjednik Kluba gradskih zastupnika u zagrebačkoj Skupštini dao je intervju za Novi Sisački tjednik.

Prenosimo ključne poruke:

Puni ponosa i uvjereni u našu pobjedu, predstavili smo Izborni program “Program 5+ Hrvatska“. Program ćemo detaljno predstaviti i u utorak, 6. listopada, u 17 sati u Domu INA Rafinerije nafte u Sisku. Za mjesto održavanja našeg tematskog skupa izabrali smo Rafinerijski dom u Sisku jer taj prostor za HDZ ima snažno simboličko značenje. U utorak s tog mjesta želimo poslati poruku da buduća Vlada na čelu s HDZ-om i Domoljubnom koalicijom neće dopustiti zatvaranje Rafinerije nafte Sisak. HDZ neće dopusti daljnju propast INA-e te da podržavamo Stožer za obranu Rafinerije Sisak i očuvanje svakog radnih mjesta.

"Program 5+ Hrvatska" je program koji brine o hrvatskom narodu, svakom hrvatskom čovjeku, o hrvatskoj djeci kao budućnosti Hrvatske, hrvatskom identitetu i o hrvatskim nacionalnim interesima.

HDZ i Domoljubna koalicija Hrvatskoj nude pet najvažnijih elemenata: snažno gospodarstvo, zapošljavanje, pravnu stabilnost, demografski razvoj i nacionalnu sigurnost.

5+ Hrvatska jer je interes Hrvatske i njenih državljana za Hrvatsku demokratsku zajednicu na prvom mjestu.

Jedna od ključnih poruka našeg Izbornog programa je briga za poduzetništvo i obrtništvo, briga za malog čovjeka. Razvoj hrvatskoga gospodarstva moguć je samo zajedništvom i maksimalnim stupnjem konsenzusa te donošenjem odluka na načelima suradnje i partnerstva države i svih sudionika. Potrebno je staviti u prvi plan razvojne potrebe poduzetnika, obrtnika, poljoprivrednika i izvoznika, staviti u funkciju neiskorištene i zapuštene prirodne i gospodarske potencijale.

Kako ćemo to napraviti? Vrlo jednostavno. Smanjit ćemo broj ministarstava, uvest ćemo digitalizaciju, bolje i učinkovitije povezati sve čimbenike državne vlasti. Naš poduzetnik, obrtnik ili seljak na jednom mjestu mora dobiti sav javni servis.

Razvijeno hrvatsko selo jedan je od ključnih čimbenika gospodarskog razvoja. Naša poljoprivreda može osigurati prehrambenu neovisnost Hrvatske te pridonijeti i energetskoj neovisnosti. Hrvatsko selo ima goleme potencijale koji su danas, nažalost, nedovoljno iskorišteni. U tom smislu kako je i predsjednik HDZ-a gospodin Tomislav Karamarko i najavio potrebno je ograničiti uvozničke lobije, omogućiti ljudima povezivanje, razvoj OPG-a i poljoprivrednih gospodarstava jer Hrvatska ima toliko neobrađene zemlje i toliko neiskorištenih prirodnih bogastava da može hraniti tri Hrvatske. Što znači, da se proizvodi hrvatskog sela trebaju i moraju plasirati u hrvatske bolnice, hotele, domove, učilišta, škole i vrtiće. Samo na taj način napravit ćemo veliki pomak. Kada razvijemo poljoprivredu, obrtništvo, kada pokrenemo reindustrijalizaciju Hrvatske, povećat ćemo BDP , bit će sredstava i za naknade za novorođene bebe i za povećanje mirovina.

Aktualna Vlada Kukuriku koalicije svojim “Planom 21“ obećala je mnogo a ništa nije napravila. Plan 21 bio je čista obmana hrvatskih građana. Sada, u predizborno vrijeme, SDP i Milanović se hvale da Hrvatska raste. Međutim, imate li veće plaće i mirovine? Možete li za svoj novac kupiti više nego prije četiri godine? Jesu li vam manji režijski troškovi? Živite li bolje? Aktualnoj vlasti i njihovim podanicima na lokalnoj razini sigurno je bolje, ali hrvatskom narodu je zasigurno gore.

U predizborne svrhe naglo se probudilo domoljublje u SDP-u, zaklinju se u hrvatstvo, drže ruke na srcu a prije nekog vremena taj isti premijer Milanović rekao je za Hrvatsku da je „slučajna država“. Međutim, vratimo se gospodarskim pokazateljima i pogledajmo podatke u Hrvatskoj prije četiri godine i sadašnje stanje. Svima je jasno da Hrvatska ne raste. Hrvatska ne da ne raste već je pala u svakom smislu. Podsjećam od kada je SDP na vlasti, iselilo je preko 100.000 mladih i obrazovanih Hrvatica i Hrvata, 330.000 je blokiranih građana, u Hrvatskoj imamo iznad 320.000 nezaposlenih, Milanovićeva Vlada zadužila je Hrvatsku za preko 100 milijardi eura, a sve prijašnje Vlade RH od uspostave naše samostalnosti imale su ukupna dug od 212 milijardi eura, naše hrvatsko selo i poljoprivreda propadaju dok aktualna Vlada uvozi dobra za 1,7 milijardi eura. Pokušavaju prodobiti birače ispraznim obećanjima kao što su to učinili s “Planom 21“ , od kojega nisu ostvarili ništa i zbog čega je i IDS izašao iz njihove “Kukuriku koalicije“. Prema onom što sam do sada imao prilike vidjeti SDP niti nema izborni program.

Mi u Hrvatskoj demokratskoj zajednici okrenuti smo prema budućnosti. Rezultati na Parlamentarnim izborima 2011. stvar su prošlosti, pa i Hrvatska demokratska zajednica iz 2011. godine stvar je prošlosti. Novo vrijeme donijelo je Novu snagu. Pod vodstvom predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, stranka je potpuno konsolidirana i obnovljena. HDZ je najveća, najjača, stožerna i pobjednička stranka na čelu s predsjednikom Tomislav Karamarko. Pobjedili smo na svim dosadašnjim izborima, pobjedit ćemo i na ovim predstojećim parlamentarnim izborima. Hrvatski narod je prepozano da je HDZ stranka koja je odavno prošla svoju katarzu, stranka koja preporođena novim stručnim i poštenim licima. HDZ je stranka koja poznaje, brine i štiti interese hrvatskog naroda. Na ovim izborima, HDZ će biti pobjednička stranka i u VI. izbornoj jedinici. Vjerujem da ćemo sigurno osvojiti sedam mandata, te ćemo se boriti i za osmi mandat.