Potpredsjednik Gradskog odbora HDZ-a Grada Zagreba i predsjednik Kluba gradskih zastupnika naše stranke Mario Župan  sinoć je gostovao u emisiji ZAGI na JabukaTV. U svom gostovanju komentirao je aktualnu političku gradsku situaciju.

Donosnimo glavne naglaske gradskog zastupnika Župana:

Kandidatuta Bandića je moralno pitanje

Protiv Bandića podignuta je optužnica zbog sumlje da je počinio niz kaznenih djela korupcije i zlouporabe položaja.  No, i u slučaju njegove kandidature - i moguće pobjede na izborima - Bandić neće moći obavljati gradonačelničku dužnost. Razlozi za prijevremene izbore koje navodi Milan Bandić -o ne realiziranju njegovih projekta u 2015.- ne drže vodu.  Smatramo da je provociranje prijevremenih izbora u Zagrebu sebično i licemjerno. Prijevremeni izbori su samo dodatni trošak koji nameće aktualni gradonačelnik građanima Zagreba. Podsjećam, Bandić upravlja Zagrebom posljednjih 15 godina, o kakvoj dinamici i nerealizaciji sada govori. Gradonačelnik je imao dovoljno vremena da pokaže koliko zna i može za Zagreb. Sada pokušava medijskim manipulacijama stvoriti dojam da nakon njegovog odlaska u Zagrebu sve stoji i ništa ne funkcionira.

Kandidat HDZ je novi gradonačelnik Zagreba

Zagrebačka organizacija HDZ-a nije optrećena datumom prijevremenih izbora. Pripremljeni smo za preuzimanje odgovornosti za vođenje grada. Program HDZ-a  za Zagreb, počeli smo raditi još od prvog dana nakon lokalnih izbora 2013. godine. Program je gotov i na njega smo jako ponosni. Duboko sam uvjeren da je naš kandidat HDZ-a  za zagrebačkog gradonačelnika najkvalitetniji, najstručniji i najbolji. O imenu kandidata ćemo govoriti kada procijenimo da je došao trenutak, zagrebačka organizacija HDZ-a ne nasjeda na nikakve medijske pritiske i spinove. Zagrebu je potrebno transparetno, stručno i pošteno upravljanje. U posljednja četiri izborna ciklusa Hrvatska demokratska zajednica je pokazala i dokazala da je najjača, stožerna i pobjednička stranka u Hrvatskoj. Nema nikakvog razloga da skupa zajedno s našim koalicijskim partnerima s nacionalne razine ne preslikamo koaliciju i na lokalnu razinu te iznjedrimo još jednu pobjedu na dobrobit i korist svih građana Zagreba.

Zagrebu treba jeftinija ali kvalitetnija usluga

U programu HDZ-a za Grad Zagreb je naglasak na rješavanju gorućih i aktualnih problema. Prioritet je Plan gospodarenja otpadom. Podsjećam da je zagrebački SDP 2006. donio izmjene Prostornog plana u kojem je Resnik planiran kao lokacija za spalionicu otpada.  Zabrinjavajuće je što se umjesto 6 do 7 lokacija odjednom odabrala samo jedna lokacija- u Resniku, nameće se pitanje I  zašto se ondje miče zona zaštite voda te čije su tamošnje zemljišne čestice. Plan gospodarenja otpadom je loš niti ne rješava problem Jakuševca. Obračun odvoza otpada je isto tako važno pitanje. Uvidom u modele izračuna naknade gospodarenja komunalnim otpadom, razvidno je da izračun troškova gospodarenja komunalnim otpadom ne smije uključivati m2 prostora i druge nepropisane podloge za izračun tih troškova već se treba obračunavati po volumenu. Grad Zagreb  protuzakonitog obračuna odvoz otpada po m2. Potrebno je vratiti pravnu osobnost Vijećima gradskih četvrti Grada Zagreba. Umjesto virtualnog novca VGČ Zagreba samostalno bi upravljali
svojim financijama. Predsjednici VGČ preuzeli bi veću političku i financijsku odgovornost, projekti iz MKA bili bi jeftiniji, a sredstva i natječaji ne bi propadali. U Gradu Zagrebu potrebo je osigurati što jeftiniju ali kvalitetniju uslugu. Komunalna infrastruktura za sve dijelove Zagreba ravnomjerno. Također, česte i kontradiktorne izmjene Generalnog urabanističkog plana nisu u interesu Zagreba.

Nezavisna lista M.Bandića je interesna skupina

Zagrebački holding još uvijek nema Upravu. Na koji način je proveden natječaj i prema kojim kriterijima se vrši odabir kandidata nije nam poznato. Poznato nam je da je natječaj provodila jedna agencija te da su u uži krug ušla četiri kandidata. Odluku o odabiru vodstva Zagrebačkog holdinga donosi Skupština trgovačkog društva, odnosno Sandra Švaljek i Slavko Koić. HDZ je skeptičan spram navedenog natječaja, smatramo da onaj tko obnaša vlast u Zagrebu treba preuzeti odgovornost i donijeti konačnu odluku. Ističem kako nije logično da pročelnici gradskih ureda i gradski zastupnici s Nezavisne liste Milana Bandića dupliraju svoje funkcije. Nedavno su mnogi s Liste Milana Bandića zaposleni npr. u Gradskoj plinari Zagreb ili imenovani u  Nadzorni odbor ZGH. Lista Milana Bandića djeluje kao interesna skupina u Gradu Zagrebu.

U emisiji ZAGI provedeno je referendumsko pitanje „Može li HDZ-ov kandidat našteti Milanu Bandiću?“ s rezultatom u korist HDZ-a  od 65,03 posto.